Confiterat Årgångssvin med sparerib, karamellisserade plommon och sidfläsk samt tryffel-potatispuré
Ingredienser:
1200 g svin
300 g rökt sidfläsk i bit
4 dl björksavsvin
5 g färsk timjan
5 g salvia
5 g kummin
20 g vitlök, skivad
50 g gullök, hackad
1 kg ankfett
Chilisås från Montomater
Salt o peppar
Putsa och bena ur grisen. Spar de tunna revbenen. Dela köttet i 2 delar längs med. Gnid in svinet i salt, peppar, örterna. Marinera med vinet och löken, låt ligga i 2 timmar. Lägg svinet och fläsket i en ugnsfast form, täck med ankfettet och låt puttra i ugn på 100 o tills köttets innetemperatur är 65 o. Lägg i kylen under press över natten. Tag upp och skär till köttet i portionsbitar, fläsket i mindre tärningar. Stek i het panna, salta och peppra. Revbenen penslas med chilisåsen och rostas i ugnen på 225 o.
Karamelliserade plommon
6 gula plommon
6 röda plommon
2 msk råsocker
2 msk smör
1 dl mild rödvinsvinäger
2 dl köttfond
Kärna ur och klyfta plommonen. Fräs i smöret och sockret. Slå på vinägern och låt koka i 2 minuter, lyft upp plommonen. Slå i fonden i koket från plommonen och sjud ihop. Smaka av. Värm igen med plommonen till servering.
Potatispuré
600 g mandel potatis
3 dl grädde
4 msk rapsolja
Finhackad tryffel
1 st bak potatis
Salt o peppar
Skiva bakpotatisen tunt på mandolin och fritera till fina chips, lägg på papper så de får rinna av. Skala och koka potatisen. Pressa och mixa den med grädden och oljan till en slät puré. Blanda i örter och smaka av med salt o peppar.
Servering
Örter
Varva chips och potatispuré till ett torn. Lägg upp svinet, revbenen, fläsk tärningarna och avsluta med plommonen och såsen samt någon trevlig ört.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie | Varaktighet | Beskrivning |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
Mejl: info@ostgotamat.se
Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster
Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389