Korngrynspudding

Receptet kommer från Lena Karlström, Spinkenäs, Skällviks socken, Söderköping.

Receptet är beräknat för 4 personer.

Korngrynspudding är mättande och god vardagsmat som borde få en renässans. I Östergötland stod den dessutom  nästan alltid på julbordet i bondens gård. I stadshushållen var uppstekt korngrynspudding vanlig som middags- eller kvällsmat långt in på 1900-talet.  

Ingredienser:
2 dl korngryn
1 l mjölk
2 msk sirap
2 tsk salt
1 bit hel kanel
 
Smörj en ugnssäker form med lite smör. Blanda alla ingredienser direkt  i formen och rör om. Sätt in i ugnen. Rör om i formen ibland(ungefär var 20:e minut) eftersom grynen sväller ganska mycket. Häll på lite mera mjölk om puddingen ser ut att bli för hård. Gräddningen tar omkring 1½ timma i 175 - 200ugnsvärme. Ät korngrynskakan med lingonsylt och eventuellt stekt fläsk.
 
Kommentar:
Kan varieras efter tillgång och smak.Ofta blandade husmödrarna mjölk och fläskspad (buljong). Ibland användes enbart buljong.  Många gånger blandades korngrynen med bitar av stekt fläsk. Den smaksattes ofta med ingefära och mejram istället för kanel, lök ingick ofta och russin ger en extra god smak åt puddingen

 

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389