Bruna bönor

Kokta bruna bönor var ett måste på det östgötska julbordet var man än befann sig i landskapet. På julaftonen serverades bönorna till den nykokta varma julskinkan och de likaledes varma, kokta revebensspjällen.

Receptet för 4 personer är hämtat från Kajsas kokbok författad 1935 av Kajsa Fransén, född i Varv, Östergötland.

Kokta bruna bönor var ett måste på det östgötska julbordet var man än befann sig i landskapet. På julaftonen serverades bönorna till den nykokta varma julskinkan och de likaledes varma, kokta revebensspjällen. I kokspadet doppades förstås skivor av det nybakade julbrödet. I gamla tider avreddes bruna bönorna med mjöl. På Svinsäters gård i Kimstad socken använder sig arrendatorshustrun Gundla Svensson av vetemjöl (JA Lundell: Uppsatser från Fackskolan 1905), men lika ofta förekommer även potatismjöl.

Ingredienser:
1/4 kg bruna bönor
1 liter vatten 
1/4 kg rimsaltad fläsklägg eller bog(kan uteslutas)
1 1/2 msk potatismjöl
1 dl vatten
1-2 msk sirap
2-3 msk ättika

Beredning:
Bönorna sköljas och läggas i vatten att svälla under natten. De påsättas i samma vatten och få sakta koka. Fläsket vattenlägges och påsättes i kallt vatten och får koka ungefär 15 minuter varefter det lägges bland bönorna. Då dessa kännas färdigkokta tages fläsket upp. Bönorna smaksättes väl.
Mjöl och vatten utröras till en slät redning som tillsättes bönorna under omröring. De få koka upp, varefter de serveras till stekt fläsk, kokt skinka, köttbullar och så vidare. Man kokar bönorna även utan fläsk i endast vatten; smaksätts enligt föregående.
 

Kommentar:
Idag avereder man sällan bruna bönor. Dessa kokas istället samman tills de "reder sig själva". Lite salt i blötläggningsvattnet gör att bönorna lättare tar upp vatten och sväller mera. Slå sedan bort blötläggningsvattnet och sätt på bönorna i nytt vatten.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389