Karamelliserad äppelkaka

Denna äppelkakan går inte av för hackor.

Deg:
200 g margarin kylskåpskallt
4 dl vetemjöl
3/4 dl kallt vatten

Fyllning:
3 - 4 syrliga äpplen
rivet skal av citron
1 - 1 1/2 dl strösocker
50 g smör eller margarin

Häll mjölet i en bunke eller direkt på bakbordet. Hacka sönder margarinet i mjölet till gryn med bordskniv eller degskrapa. Fördela vattet och arbeta in det med kniv eller degskrapa. För ihop degen med mjölade händer och lägg den i kylen.
Skala äpplena och ta bort kärnhuset. Skär dem i tunna klyftor.
Tvätta citronen och riv av det gula på skalet.
Smält margarinet i en stor stekpanna med sluttande kant. Rör ner sockret och låt det smälta ner till gyllengult. Rör hela tiden. Dra av pannan från plattan, fördela äppleskivorna på det smälta sockret och strö på citronskalet.
Kavla eller plata ut degen till en rund kaka med stekpannans diameter. Lägg den på äpplena i pannan.
Grädda i mitten av ugnen vid 200 grader C i ca 20 min. Lossa lite vid kanterna, lägg ett fat över pannan och vänd. Kakan ska ligga med äpplesidan upp på fatet. Släta till med en stekspade. Om fatet går att sätta i ugnen kan man strö på lite mera socker på ytan och sätt kakan under grillen ett ögonblick till sockret karamelliserar.
Servera kakan ljummen med lättvispas iskall grädde till.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389