Kalaskokerskans krusbärsflan

Mördeg:

100 g magarin eller smör
1/2 dl socker
1 äggula
3 dl vetemjöl
---------------------
4 - 5 skivor sockerkaka
---------------------

Vaniljkräm:
2 dl mjölk
2 äggulor
1 1/2 msk strösocker
2 tsk potatismjöl
2 - 3 tsk vaniljsocker

Kokta krusbär:
2 liter stora gröna krusbär
2 1/2 dl vatten
2 dl strösocker

Gelé:
2 dl sockerlag
3 blad gelatin
4 cl grön curacao

Hacka samman alla ingredienser till mördegen till en grynig massa och arbeta snabbt ihop den till en deg. Lägg den svalt.
Snoppa krusbären. Koka en lag av socker och vatten och koka krusbären sakta. De ska vara mjuka men hela. Låt bären kallna i lagen.
Vispa ihop alla ingredienser till vaniljkrämen, utom vaniljsockret, i en tjockbottnad gryta och sjud till det tjocknar. Rör hela tiden. Kyl och smaka av med vaniljsockret.
Smörj en form med löstagbar botten. Kavla eller tryck ut mördegen i formen och upp på kanten. Nagga botten och grädda i 225 grader C i mitten av ugnen ca 15 min. Låt den svalna i formen. Fördela tunna skivor av sockerkaka över botten och fördela vaniljkrämen ovanpå. Lägg de avrunna krusbären vackert på krämen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten en stund. Krama upp dem och lös dem i sockerlagen på svag värme. Rör ner likören. Låt gelatinblandningen svalna lite men inte stelna. Häll det över krusbären. Låt kakan stå kallt.
Servera med mjukvispad grädde.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389