Julmiddag på slottet?

Johan Larsson är köksmästare på Mauritzberg slott och han älskar julmat. Här följer några recept som är en variation på det traditionella julbordet.

Mauritzbergs Slott ligger som ett sagoslott i vinterskrud vid Bråvikens strand. I slottets stora kök där finns en liten liten piga sjunger man i visan, men så är inte fallet. Istället hittar vi en go och glad köksmästare vid namn Johan Larsson. Han kan konsten att leka med smaker och skapa de mest fantastiska menyerna. I skrivande stund laddar han för det stora julbordet, som givetvis bygger på råvaror från trakten. Vikbolandet har gott om livsmedelsproducenter, så utbudet är stort. Johan älskar julmat, men tycker att man kan variera sig med en julmiddag där de klassiska julsmakerna lyfts fram, i denna trerättersmeny hittar ni smak av kryddpeppar, saffran, kryddnejlika och kanel. Kryddor som vi förknippar med julmat. Dessa smaker tillsammans med råvaror från trakten lyfter julmiddagen till de gastronomiska höjderna.    

Pastrami på struts från Vikbolandet  med mousse på Boxholms ost och jordärtskocka.
200 gr skivad strutspastrami
6 st delade små tomater
 100 gr purjolök (sköjld) att fritera
1 röd paprika (urkärnad , blancherad, skald och tärnad )
Örtolja
Ruccolasallad
Jordärtskocksmousse
225 g jordärtskocka, skalad
3dl vispgrädde
1/2dl vitvin 
1 dl crème fraiche
125 g riven boxholmskryddost
2 gelatinblad, blötlagda
salt vitpeppar

Koka jordärtskockorna i grädden och vitvinet. När de är mjuka riv ner kryddosten och lägg i gelatinet.
Vispa crème fraichen tjock.
Mixa och passera jordärtskockorna. Vänd ner den vispade cremé fraichen i jordärtskockscrèmen när den har svalnat . Smaksätt med salt och peppar. Häll moussen i en plastad form och ställ i kyl 3 timmar.

Mixa Örtolja
1 Mixer med kanna
50 gr sköljda blandade örter, persilja, dragon, rosmarin, timjan
0,5dl kallpressad rapsolja från Sänkdalen
1 krm malen fänkål  ,salt.
 
Lägg pastrami i botten på tallriken ,lägg sedan moussen ovan på köttet strö över den friterade purjolöken garnera med tomathalvor , örtolja, paprika och ruccola

Halstrad Bråviksgös med färska rödbetor, kapris och knaperstekt fläsk
Serveras med Saffran – och portvinssås, och kokt potatis med färsk dragon
   
4  port
800 gr Skalad potatis (typ Bintje, Ukama eller Asterix)
4 kvistar färsk dragon
600-750 gr gösfilé                                               
4 skivor rökt fläsk att knapersteka (läggs på gösen vid servering)                   
                      
Pensla gösfileérna med lite olja och stek hastigt i en het stekpanna .
Krydda med salt och peppar .
 
500 gr färska rödbetor                                                                          
100 gram kapris med skaft                                       
Lag att koka rödbetorna i                                        
2 l vatten
1/2 dl vinäger
3 tsk salt
2 st klyftor vitlök.
1 tsk hel koriander

Koka rödbetorna 30-40 min häll sedan av vattnet och skala dem när de svalnat .
(Det här kan förberedas  dagen   innan)
Dela rödbetorna ,pensla lite olja på betorna  och smaka av med salt och peppar.
Lägg betor och kapris i en form och värm dem i ugnen 125 grader i ca 15-20 min
 
Saffran – och portvinssås:
1 pkt saffran 0,5 gr
3 dl fiskbuljong
1 dl vitt vin
1 dl portvin
1 dl vispgrädde
1 skalad hackad gul lök
50 gr smör
Salt och peppar
1 msk maizena + 1 msk vatten

Koka ihop saffran, buljong, vitt vin portvin, vispgrädde  och den hackade löken .
Sila av och red av med maizena och vatten och mixa i smöret i såsen .
Låt dragonen koka med potatisen Häll av vattnet och ta bort dragonen innan servering.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389