Hilmas gäddfärs

Efter Hilma Jonsson, kokerska på Olivehult i början av 1900-talet.
500 g gäddfilé (cirka 1 1/4 kg hel gädda)
2 tsk salt
1 krm vitpeppar
cirka 375 g smör
6 ägg (6 små ägg eller 5 normalstora)
1 dl vetemjöl
3 1/2 dl gräddmjölk
 
Mal fiskfiléerna två gånger i köttkvarn eller kör i matberedare. Tillsätt salt och peppar. Rör färsen kraftigt och arbeta in mjukt matfett. Tillsätt ett ägg i sänder. Rör ut mjölet i mjölken och späd försiktigt med vätskan. Skulle färsen skära sig ställer man skålen i varmt vatten och rör kraftigt. Koka ett prov. Smaksätt med mera salt och peppar om det behövs. Fyll en smord och bröad form till tre fjärdedelar med färsen, gärna en hög form med hål i mitten. Täck formen med lock eller folie. Grädda färsen i vattenbad i 175 grader varm ugn, cirka 1 timme.
Servera gäddfärsen med kräftstjärtsås eller räksås.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389