Hagdahls östgötakringlor

Mer än ett kilo mjöl, nästan ett halvkilo smör och 10 ägg går åt i orignalreceptet till Hagdahls goda östgötakringlor, men har det minskats till mera hanterliga proportioner.

 

1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl ljum mjölk
50 g jäst
1 1/4 dl socker
5 ägg
cirka 10 dl vetemjöl
200 g kallt smör
 
Så här beskriver Hagdahl beredningen:
"En deg göres häraf, men smöret i bitar inarbetas sist. När degen är väl uppjäst, utbakas små kringlor, som genast insättas och gräddas i varm ugn. Anm. Om man för godt finner, kan rifvet citronskal eller 1 à 2 téskedar stött kardemumma tillsättas. Om de göras små, böra de behandlas varsamt, emedan de äro ganska möra."

Kommentar:
Degen bör bakas ut till högst lillfingertjocka rullar och formas till små kringlor, som då blir mycket möra. Kringlorna gräddas i 250o varm ugn, cirka 5 minuter.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389