Saffransspeltsallad

Läckra tillbehör som ger julbordet nya smaker

På Stiftsgården Vårdnäs har man blandat julbordets traditionella rätter med ny fräscha smaker som ger julbordet nytt sting. Där finns allt som den traditionella julbordsbesökaren förväntar sig skinka, köttbullar, prinskorv & dopp i grytan. Men för den som gillar nya smaker och kombinationer skapar Anita Brage, köksmästare på Stiftsgården Vårdnäs nya rätter med råvaror från trakten.

- Dessa sallader och våra regionala  läckerheter, som rökt vildsvinsskinka, rökt älgstek, rökt viltkorv, rökt nötbog, nötpastrami olika pateer blir en härlig smakupplevelse säger Anita. Dessutom är det ett bra komplement till den mäktiga julmaten

Ingredienser, 6 port:
3 dl kokta hela speltkorn
Honungssås
2 msk smör                                                    
½ paket saffran                                              
1 fänkål, ca 200g                                         
1 apelsin
1dl russin
50 g ruccola
2 dl matyoghurt
1 msk flytande honung
1 krm salt

Koka speltkornen lagom ätvänliga (ca 30min). spola kornen i kallt vatten.
Fräs smör och saffran i en kastrull.
Skär fänkålen i tunna strimlor.
Skala apelsinen och dela den i bitar.
Rör ner fänkål och russin i speltkornen.
Lägg upp allt tillsammans med apelsin och ruccola på ett fat.
Blanda ihop honungssåsen.
Servera salladen med såsen. 

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389