Löfstadlimpa

På Löfstad slott bakas än idag surdegslimpor till jul på samma vis som vid sekelskiftet.

Gunborg Larsson, vars mormor Hulda Svensson arbetade i köket hos Emily Piper i början av 1900-talet, har originalreceptet i sin ägo:

cirka 6 limpor
 
Surdeg:
25 g jäst, vatten och rågsikt (cirka 1 - 2 dl) blandas till en lös deg som får stå i rumsvärme 2 - 3 dagar.

Grunddeg:
2½ liter kokande vatten slås över
2 kg rågsikt
blandat med
2 dl grovt rågmjöl
arbetas noga samman, viras in väl och får stå över natten.
 
25 g jäst tillsättes surdegen samma kväll.
 
Nästa morgon tillsättes grunddegen:
½ påse fänkål, väl stött
1 påse malda pomeransskal
300 - 350 g sirap
1 dl socker
50 g jäst
1 msk salt
 
Surdeg, rågsikt och vetemjöl tillsättes nu i grunddegen som arbetas väl tills man har en ganska hård deg. Degen jäses väl och bakas sedan ut till runda limpor som får jäsa väl.
Grädda limporna i knappt 200o ugnsvärme cirka 45 minuter.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389