“Fröken i kökets” njurbröd

I köket på Adelsnäs regerade kokerskan "Fröken i köket", kallad. En av hennes specialitéer var njurbröd, ett gammaldags recept som finns både hos Cajsa Warg och Hagdahl, men som saknas i moderna kokböcker.
1 kalvnjure med talgen kvar
lite kalvstek
1 ägg
2 stötta skorpor
lite tunn grädde
peppar, salt
(sherry eller konjak)
franskbrödsskivor
 
Tag kalvnjure och något kalvkött av steken eller dylikt eller lite smått kött om det finnes. Hackas när det är stekt. Man låter det mesta av det feta sitta kvar kring njuren. Det hackade blandas med ett ägg, 2 stycken stötta skorpor, litet tunn grädde, salt och peppar, så att det blir en lagom färs. I färsen kan blandas litet sherry eller cognac. Därpå skäres franskbröd. Man steker brödet på ena sidan. Smetar färsen på den stekta sidan och strör stötebröd på och steker färssidan guldbrun och vänder sedan och steker brödskivan guldbrun. Servera med lingon. Enormt omtyckt!

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389