Eriks bröd

Görs av en fantastisk deg som går att använda till en mängd olika bröd.

Detta recept fick Susanne Norell (ägare av företaget Norell´s) under en bakkurs med Erik Olofson. Degen är helt fantastik och går att använda till en mängd olika bröd.

Norell´s är ett företag som sätter värde på smak och kvalitet genom att baka med kärlek för hälsa och välbefinnande. Det grundades av Susanne Norell.  

Dag 1:
Skållning
6 dl hett vatten
100 g/1,5 dl rågmjöl (Susanne Norell använder Orgas stenmalda rågmjöl)

Dag 2:
Skållningen
6 dl ljummet vatten
60 g jäst
2 msk salt
30 g smör eller margarin
1,2 kg/2 l vetemjöl (Susanne Norell använder Orgas lantvete, som ger en något matigare karaktär på brödet)

Gör så här:
Låt degen jäsa i 45 min, bearbeta ut luften genom några tag med en träslev, låt jäsa ytterligare 20 min.
Sätt ugnen på 250 grader C med en långpanna i botten.
Baka ut brödet och låt det jäsa i 30 min. Strö lite mjöl ovanpå och snitta med en vass kniv. Ställ in en plåt och slå 0,5 dl vatten på långpanna så vattnet förångas. Stäng ugnsluckan och sänk till 200 grader C.
Grädda i 30 - 35 min.

Det här brödet är helt osötad och lämpar sig förutom till vanligt matbröd som kretonger eller Broscetta. Båda är bra tilltugg till en god soppa. En Broscetta tillreds genom att man skär tjocka skivor bröd (cirka 1,5 cm). Dessa förses rikligt med olja, oliv eller en god kall pressad rapsolja från närområdet. Hacka vitlök som sprids jämnt över brödet och så är det bara att ställa in det i ugnen på cirka 200 grader C till brödet fått en fin yta. Kan gärna kryddas med lite timjan innan servering.

Degen kan användas som grund för andra bröd som t ex en fruktlev där man har i exempelvis äpple, russin och valnötter. För att få fram den bästa smaken rekommenderas en äpplesort med mycket smak, gärna svenska Ingrid Marie.
Detta bröd är väldigt gott med en stark ost på men även med t ex Hargodlarnas marmelader, Susanne Norell föredrar "Solsken" på just detta bröd. På önskemål från en kund har Susanne Norell ett bröd som hon kallar "Solaprikos" som innehåller valnötter, aprikoser och solrosfrön.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389