Enrisdricka från Ulrika

Recept från Sigrid Hahn, Ulrika, upptecknat kring sekelskiftet.

Enligt tradition i familjen görs drickat till jul och receptet förs vidare från generation till generation, berättar Sigrids barnbarn, Ann-Christine Thunander, som alltid gör enrisdricka tillsammans med sin mor, barn och barnbarn. I andra recept, bland annat i ett vi fått från Gerd Kärrsgård, Västra Stenby, är det viktigt att det är mycket bär på enriset som används till drickat.
 
Ingredienser:
1 kasse små enriskvistar(cirka 10 liter)
10 liter vatten
9 dl socker
25 g jäst
 
Små kvistar av enris tvättas och rensas väl. Koka ris och vatten 10 - 15 minuter. Stäng av värmen men låt grytan stå kvar på eftervärmen cirka 15 minuter. Tag upp riskvistarna och sila drickat. Tillsätt sockret och rör tills det löst sig. Låt drickat svalna till 37o. Smula ned jästen och rör om.

Låt drickat jäsa knappt ett dygn väl övertäckt i rumstemperatur. Det är viktigt att brygden får jäsa färdig. Drickat hälls på flaskor. Vänta en stund med att skruva på skruvkorkarna tills alla tecken på jäsning har avstannat. Använd skruvkork med få gängor.

Drickat är godast efter fyra dagar men hållbart upp till ett par veckor, om det nu räcker så länge...

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389