Ungdomsbakelser

Receptet på Ungdomsbakelser kommer från Eva-Britt Larsson, Skeppsta, Västra Stenby. Receptet har hon fått från äldre släktingar, men det återkommer i många av de handskriva vaxduksböckerna från trakterna kring Motala och Vadstena.
6 stora ägg
4 1/2 dl strösocker
300 g smör
7 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
sylt
glasyr: cirka 3 dl florsocker och 2 - 3 msk vatten
mandel, cirka 100 g
 
Rör socker och smör vitt. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda vetemjöl och bakpulver och tillsätt blandningen. Smörj och bröa 2 långpannor, 30 x 40 cm, eller använd bakplåtspapper. Plåtarna skall placeras något lägre än mitten av ugnen under gräddningen. Grädda kakorna, en långpanna i taget, i 200 grader, cirka 20 minuter.
Bred sylt över en kaka, gärna hallonsylt, och lägg sedan andra kakan ovanpå. Bred gärna glasyr över och strö på hackad mandel. Den som inte vill ha glasyr kan istället pudra florsocker över kakan före serveringen. Då blir inte kakan fullt så söt.
Skär kakan i bitar, cirka 4 x 5 cm. 

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389