Slaka-kaka med äpple och kardemumma

Leaderprojektet Kulturkraft Slaka anordnade en recepttävling hösten år 2008. Deltagande 16 recept presenteras i foldern "Baka en Slaka - kaka". Det här är det andra receptet.

Bilden kommer också ifrån foldern och är tagen av Peter Lundberg.

En något mäktig potatiskaka med äpple och kardemumma. Den passar utmärkt som efterrättskaka eller till kaffet som belöning efter en långpromenad t ex. Grädde med citronskal ger bra smakbrytning.

Ingredienser:
4 medelstora potatisar
2 ägg
1,5 dl råsocker
1,5 dl A-fil (el annan filmjölk)
2 dl dinkelmjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2,5 tsk stötta kardemumma-
kärnor
4 äpplen
Vispgrädde, citron

Tillagning:
Sätt ugnen på 175 gr
Skala och koka potatisarna mjuka.
Medan de kokar: Smörj och bröa en form med löstagbar kant (ca 23 cm diam). Skala äpplena och skär i tunna klyftor. Lägg dem i vatten med litet citron (så de inte mörknar).
Mosa den kokta potatisen och vispa ner filmjölken när moset svalnat något.
Vispa äggen med råsockret och blanda ner i potatismoset.
Blanda mjöl, bakpulver och stött kardemumma och rör samman med potatismoset till en jämn smet.
Häll smeten i formen och tryck ner äppelklyftorna lätt över hela kakan.
Grädda i 35 - 40 min, öka värmen till 200 gr och grädda ytterligare 5 - 10 min tills kakan får vacker färg och känns färdig.
Sikta över litet florsocker när kakan svalnat.
Servera gärna med vispad grädde toppad med litet rivet citronskal.

Lena Olsson

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389