Rabarberlag:
250g rabarber
5 dl vitt vin
6 dl vatten
6-7 dl socker
1 dl vit sirap
1 vaniljstång (delad på längden och urskrapad)
1 kanelstång
Koka upp allt och fortsätt koka tills rabarbern är sönderkokt. Sila.
Frusen rabarbersoppa
Häll ut den kokta lagen på en djup plåt. Låt svalna och ställ in i frysen. Rör med gaffel emellanåt. 1-2 timmar behöver den stå för att bli ordentligt frusen. Skrapa sedan upp den frusna soppa med en gaffel och servera i fina glas. Gärna med jordgubbar eller lätt inkokt rabarber. Lätt och fräsch sommardessert.
Lätt inkokt rabarber
500 g rabarber (helst lite röd)
Skiva rabarbern lite snett så det blir långa skivor, ca 5mm tjocka.
Värm upp grundlag tills den sjuder och häll lagen över rabarbern.
Kyl. Fiska upp rabarbern ur lagen och låt rinna av något.
Servera t.ex. med god vaniljglass
Rabarbersirap
Använd grundlagen. Har du gjort inkokt rabarber så går det utmärkt att använda även den lagen som runnit av rabarbern.
Koka upp och låt koka på svag värme. Tills konsistensen är simmig. Lite större bubblor brukar vara ett tecken på att den är färdig. Men prova gärna med att hälla en liten skvätt på en sval tallrik. Konsistensen ska vara sirapsliknande. Kyl och häll upp på flaska. Den här sirapen håller länge och är god som sås på glass, att späda till saft och fantastisk att blanda drink på.
Drink på rabarbersirap
Pink Darling
4cl vit rom
Rabarbersirap efter smak
Skakas och silas upp i kylt cocktailglas
Dekorera med basilikablad
Eller så här:
6 cl vit rom
Rababersirap efter smak
1-2 basilika blad
Muddla basilikan i stort glas
Häll i rom och rabarbersirap, rör om
Fyll upp med mycket krossad is, rör om
Fyll upp med soda.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie | Varaktighet | Beskrivning |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
Mejl: info@ostgotamat.se
Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster
Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389