Rababer

Daniel Blomqvist, köksmästare på Rimforsa strand delar med sig av ett smidigt recept som kan användas vid flera goda tillfällen.

Rabarberlag:
250g rabarber
5 dl vitt vin
6 dl vatten
6-7 dl socker
1 dl vit sirap
1 vaniljstång (delad på längden och urskrapad)
1 kanelstång
Koka upp allt och fortsätt koka tills rabarbern är sönderkokt. Sila.
 
Frusen rabarbersoppa
Häll ut den kokta lagen på en djup plåt. Låt svalna och ställ in i frysen. Rör med gaffel emellanåt. 1-2 timmar behöver den stå för att bli ordentligt frusen. Skrapa sedan upp den frusna soppa med en gaffel och servera i fina glas. Gärna med jordgubbar eller lätt inkokt rabarber. Lätt och fräsch sommardessert.
 
Lätt inkokt rabarber
500 g rabarber (helst lite röd)
Skiva rabarbern lite snett så det blir långa skivor, ca 5mm tjocka.
Värm upp grundlag tills den sjuder och häll lagen över rabarbern.
Kyl. Fiska upp rabarbern ur lagen och låt rinna av något.
Servera t.ex. med god vaniljglass 
  
Rabarbersirap
Använd grundlagen. Har du gjort inkokt rabarber så går det utmärkt att använda även den lagen som runnit av rabarbern.
Koka upp och låt koka på svag värme. Tills konsistensen är simmig. Lite större bubblor brukar vara ett tecken på att den är färdig. Men prova gärna med att hälla en liten skvätt på en sval tallrik. Konsistensen ska vara sirapsliknande. Kyl och häll upp på flaska. Den här sirapen håller länge och är god som sås på glass, att späda till saft och fantastisk att blanda drink på.
 
Drink på rabarbersirap
Pink Darling
4cl vit rom
Rabarbersirap efter smak
Skakas och silas upp i kylt cocktailglas
Dekorera med basilikablad
 
Eller så här: 
6 cl vit rom
Rababersirap efter smak
1-2 basilika blad
Muddla basilikan i stort glas
Häll i rom och rabarbersirap, rör om
Fyll upp med mycket krossad is, rör om
Fyll upp med soda.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389