Östgötska kroppkakor

Recept från Ingeborg Peterzén, Linköping.

 

Ingredienser, 4 pers:
1 1/2  liter kokt potatis
2 - 2 1/2 dl mjöl
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk socker
 
Fyllning:
cirka 100-150  g stekfläsk eller rökt skinka
2 msk finhackad gul lök
1 krm mald kryddpeppar(kan bytas ut mot 1 krm malda nejlikor)
 
Finhacka fläsk och lök till fyllningen och stek detta. Krydda med kryddpeppar eller nejlikor  och låt svalna.
Den kokta kalla potatisen skalas och pressas i potatispress(bör inte bearbetas i matberedare för då blir den seg). Blanda med ägg, mjöl, salt och socker till en deg som formas till en rulle. Skär tunna skivor som läggas samman med  fyllningen. Tryck till kanterna. Kroppkakorna kokas i lätt saltat vatten cirka 10 minuter. Tas upp med hålslev när de flyter upp. Serveras nykokta med smält(skirat) smör och lingon.
Rester av kroppkaka kan skäras i skivor och brynas i smör eller margarin. Serveras som lunchrätt med lingon. 

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389