Östgötamackan 2008

Brödets form har ”gett” oss inspiration till vår form av östgötskt smörgåsbord.

Tankar kring detta bidrag:

 
Brödets form har ”gett” oss inspiration till vår form av östgötskt smörgåsbord. Vi vill använda oss av olika lokalt producerade råvaror. Många av det råvaror som ej är lokalt producerat kan ersättas med närodlade/producerade råvaror. Vår tanke med mackan är att ge gästen en smakresa genom Östergötlands rikedom när det gäller livsmedelprodukter, där den första smakupplevelsen är en rökt sik från Vättern. Därefter fortsätter resan genom att gästen erbjuds olika köttprodukter och avslutas med en ost från Boxholm.

Bidraget från Dackeskolan HR06  

Recept
 
¼ hålkaka
1/3 smör, 1/3 vitlökssmör och 1/3 dillsmör
Salladsbädd - i botten ruccolasallad och isbergssallad
1 skiva rökt skinka med skinkröra    
1 kalkonskiva med skinkröra          
Varmrökt sik
Saltgurka                                        (Kindagurka)
Korv (cognacsmedwurst )                 (Mantorpköket)
2 skivor ost, 2 oststavar
ca 3mm x 1cm x 5cm                       (Boxholms Borgmästarost)
1 skiva rostad prickekorv                  (Scan Linköping)
1 klyfta ägg
Hackad och skivad rödlök
Ärtskott
½ Körsbärs tomat
1 skiva citron
2 skivor gurka
Dill kvist
Purjolök
 
Dillsmör:
2 msk dill till ca 50 gram smör
 
Vitlöksmör:             
1 klyfta vitlök till ca 50g smör
 
Skinkröra:
Ca 1 msk rödlök
Ca 1 msk creme fraiche
4 skivor rökt skinka
1 tsk Salladskrydda
Salt
 
Fin hacka löken och skiva skinkan, blanda sedan med creme fraiche och smaksätt med sallads krydda och salt.
 
1/3 av brödet smöras med ett lager dillsmör sedan läggs ett lager isbergssallad, siken, 1 citronskiva, 1 dillkvist, 1äggklyfta, och en klick majonäs (ca 2 tsk), 1 körsbärstomat ”blomma” 
 
1/3 smöras med vanligt smör, 1 lager isbergssallad, 1 rulle kalkon fylld, och 1 rulle skinka fylld,  ihopbundet med purjolök, och på det 2 skivor gurka, 1 körsbärstomat ”blomma”
 
1/3 smöras med vitlökssmör, 1 lager isbergssallad, och 1 lager ruccolasallad. På det läggs 2 skivor Borgmästarost, på det läggs 2 stavar ost och på det 4 stavar med saltgurka (ca 5mm x 5mm x 4cm) och lite skinkfyllning (ca 1 tsk.). Sedan läggs det en korv som mitten är utskuren
i en cirkel, stoppa ett par korvbitar (se bild), toppad med ett chips av pepparkryddad prickekorv, och strö över lite finhackad rödlök.   
 
Medverkande kockar:
Eva-Marie Dahlberg
Victor Sääv
Magnus Bohlin Inglert
Emelie Månsson
Michaela Holmdahl
Jeanette Ekman
Mårten Karlsson
Natalie Andersson
Emmelie Bockergården

Ansvarig lärare:
Michael Isaksson

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389