Lundahls kryddströmming

Receptet på kryddströmming kommer från Sylvia Gunnarson i Kisa, ett gammalt recept efter Eskil Lundahl, som var fiskhandlare i Kisa.

 

Ingredienser:
1 kg strömming
1 dl ren ättika, 24 %
4 dl vatten
 
Lag:
1 1/2 msk hel kryddpeppar
1/2 tsk hel vitpeppar
1 tsk gula senapsfrön
2 lagerblad
2 dl socker
1/2 dl salt, helst jodfritt
 
Rensa och skölj strömmingen. Tag bort huvudet, men låt ryggbenet vara kvar. Lägg strömmingen i en skål. Blanda ättika och vatten. Häll blandningen över strömmingen. Lägg på en tallrik som lock. Låt stå kallt 1 dygn.
Häll strömmingen i en sil. Låt lagen rinna av väl.
Stöt krydd- och vitpeppar grovt. Blanda de stötta kryddorna med senapsfrö, lagerblad, socker och salt. Varva kryddblandning och strömming i en kruka eller stor glasburk. Sätt på lock. Låt strömmingen stå i kylskåp 2 dygn.
 
Kommentar:
Kryddningen kan naturligtvis varieras. På Kallsö kryddas strömmingen med svartpeppar, kryddpeppar och nejlikor.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389