4 personer
1 rensad och flådd ål
1 lit vatten
1 - 1 1/2 msk salt
2 msk ättiksprit
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
1 rejäl knippa färsk dill
Så här gör du
Skär ålen i 2 - 3 cm breda bitar. Koka en lag på vatten och alla övriga ingredienser med tag undan några dillkvistar för garneringen. Lägg i ålbitarna och koka ålen försiktigt, på kokpunkten, ca 1 timme. Observera att ål inte är färdigkokt på 20 min även om det kan se ut så. Låt ålen kallna i spadet.
Tag en form och arrangera ett vackert mönster i botten med t ex citron, tomat, äggskivor och dillkvistar. Skumma fettet av lagen som ålen kokat i och tag upp ålbitarna. Lägg dem ovanpå dekorationerna i skålens botten. Om spadet inte är klart kan du klara det med en äggvita. Vispa då en äggvita och tillsätt den silade buljongen. Rör om och låt det få ett nytt uppkok. Sila det därefter genom kaffefilter eller silduk. Tillsätt ev några uppblötta gelatinblad och häll sedan buljongen över ålen. Låt det stelna.
Stjälp upp på fat och servera skarpsås, kokt potatis och knäckebröd till.
Passande dryck till den feta ålen är en kall öl och en snaps, t ex Östgöta sädesbrännvin.
Skarpsås
4 personer
2 hårdkokta ägggulor
1 rå ägggula
1 1/2 msk vinäger eller citronsaft
1 tsk Dijonsenap
2 dl vispad grädde
salt och peppar
1 rejäl knippa färsk dill
Så här gör du
Mosa ihop de två hårdkokta äggulorna med den råa. Tillsätt vinäger eller citronsaft och senap och rör ihop. Blanda i den vispade grädden och smaksätt med salt och peppar och rikligt med finhackad dill.
Den här såsen passar till alla stekta fiskrätter samt till kalla kokta men också till kalla kötträtter, som t ex skinka, rostbiff och kyckling m m.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie | Varaktighet | Beskrivning |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
Mejl: info@ostgotamat.se
Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster
Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389