Hilmas smörkransar

Receptet från Hilma Svensson, Bröth, Hägerstad, cirka 1897.

Ingredienser:

250 g vetemjöl(drygt 4 dl)
250 g smör
knappt 1/4 dl grädde
 
Beredning:
Mjölet hälles på bakbordet och en fördjupning görs däri och häri tillsätter man smöret och grädden som ältas lätt i mjölet. På det hela taget får inte degen ältas alltför länge utan blott så pass mycket att den hänger samman. Härefter vilar den på kallt ställe 5 - 20 minuter. Sedan kavlas degen ut till en platta av cirka 3/4 cm tjocklek och uttages till runda kakor med ett glas. Med ett mindre glas utstickes ett hål i mitten av var och en av kakorna så att de få form av kransar. Dessa penslas med ägg och doppas i socker varpå de gräddas i jämn värme. Av denna portion blir det cirka 40 kakor. Den deg som blir över när kakorna äro uttagna må inte som annan kakdeg ältas samman på nytt. Man lägger här alla små och stora stycken ovanpå varandra och kavlar ut dem igen innan nya kransar uttages.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389