Helstekt kalvlever

Ur Kajsas kokbok, 1935, författare Kajsa Fransén, född i Varv utanför Motala

 

Ingredienser:
1 fin gödkalvlever
50 g späck
salt, peppar
50 g smör
3 dl kokande grädde färgsatt med lite soja

Sås:
25 g smör
3 msk mjöl
steksky
kallt vatten
1 dl tjock grädde
salt, peppar

Beredning:
Levern sköljes hastigt och får rinna av på duk, varefter den späckas med tunna späckstrimlor rullade i salt och peppar. Den lindas in i maghinnan. Smöret brynes i en varm järngryta och häri nedlägges levern för att få fin färg på alla sidor. Den spädes därefter litet i sänder med grädden och får småsteka under lock 3/4 - 1 timme. Provas med sticka. Öses mycket flitigt. Då den är färdig tages den upp och skäres i fina skivor vilka begjutas med litet sås. Om så önskas kan en krans av små helstekta gula lökar läggas omkring. Såsen serveras i särskild såsskål.
 
Sås:
Smör och mjöl fräsas och den silade stekskyn tillsättes litet i sänder. Såsen får koka 10 minuter. Avsmakas väl. Strax före serveringen tillsättes grädden och såsen värmes utan att koka. Skulle den vara för ljus färgas den med litet soja.
 
Kommentar:
God, lite bortglömd söndagsrätt som gärna kan tas upp igen. Den helstekta levern blir mycket saftigare än lever som steks i skivor. Bukhinnan fungerar som skyddshölje när levern steks, men kan uteslutas och levern behöver inte heller späckas utan bryns runt om i grytan som beskrivs ovan. För att kontrollera att levern är lagom stekt kan man sticka in en köttermometer, vid 80o är levern klar. Servera den grytstekta levern med helstekt lök, kokt potatis, svartvinbärsgelé eller lingon.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389