Ingredienser:
1 fin gödkalvlever
50 g späck
salt, peppar
50 g smör
3 dl kokande grädde färgsatt med lite soja
Sås:
25 g smör
3 msk mjöl
steksky
kallt vatten
1 dl tjock grädde
salt, peppar
Beredning:
Levern sköljes hastigt och får rinna av på duk, varefter den späckas med tunna späckstrimlor rullade i salt och peppar. Den lindas in i maghinnan. Smöret brynes i en varm järngryta och häri nedlägges levern för att få fin färg på alla sidor. Den spädes därefter litet i sänder med grädden och får småsteka under lock 3/4 - 1 timme. Provas med sticka. Öses mycket flitigt. Då den är färdig tages den upp och skäres i fina skivor vilka begjutas med litet sås. Om så önskas kan en krans av små helstekta gula lökar läggas omkring. Såsen serveras i särskild såsskål.
Sås:
Smör och mjöl fräsas och den silade stekskyn tillsättes litet i sänder. Såsen får koka 10 minuter. Avsmakas väl. Strax före serveringen tillsättes grädden och såsen värmes utan att koka. Skulle den vara för ljus färgas den med litet soja.
Kommentar:
God, lite bortglömd söndagsrätt som gärna kan tas upp igen. Den helstekta levern blir mycket saftigare än lever som steks i skivor. Bukhinnan fungerar som skyddshölje när levern steks, men kan uteslutas och levern behöver inte heller späckas utan bryns runt om i grytan som beskrivs ovan. För att kontrollera att levern är lagom stekt kan man sticka in en köttermometer, vid 80o är levern klar. Servera den grytstekta levern med helstekt lök, kokt potatis, svartvinbärsgelé eller lingon.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie | Varaktighet | Beskrivning |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
Mejl: info@ostgotamat.se
Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster
Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389