Dackeskolans lag
Elin Engström
Joline Ramstedt
Lärare: Katarina Westlund
Reserv Natacha Wilhelmsson Häll
Lättrökt örtmarinerad fläskkotlett
900 gram bfr kotlettrad
2 msk salt
2 tsk florsocker
10 g vitlök
15 g röd chili
1 tsk färska timjansblad
1 tsk hackad persilja
1 dl kallpressad rapsolja
50 g smör
Timjan kvist
Rökning:
1 dl rökspån
1 msk strösocker
Metod
Parera kotlettraden och dela den på längden. Gnid in salt och florsocker på köttet.
Hacka vitlök, chili och örter. Blanda tillsammans med olja i en rostfri bunke.
Lägg köttet i marinaden och låt vila 2 dygn.
Förbered röken med rökspån och socker i botten, sätt även igång ugnen på 110°.
Bryn köttet i stekpanna tillsammans med timjan kvist och vitlöksklyftor. Rök sedan köttet i tio minuter.
Ta ur det ur röken och ställ den i ugnen till en innertemperatur på 65°.
Vid servering: Pensla köttet med smöret du brynt i, skär upp köttet och strö över lite flingsalt
Rotselleri- och potatispuré smaksatt med Boxholms årgångost
400 g rotselleri
300 g King Edward
1 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl crème fraiche
100 g Boxholms årgångsost
vitpeppar
salt
Metod
Skala rotselleri och potatis och skär dem i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet och låt rotfrukterna ånga av. Riv osten och spara den till servering. Värm grädden och mjölken. Mixa rotfrukterna tillsammans med gräddmjölken i en matberedare, tillsätt crème fraiche och fortsätt mixa till en slät puré. Passera purén genom en trumsikt. Smaka av med salt och peppar.
Vid servering: Värm purén och vänd ner osten.
Picklad morot
200 g orange morot
200 g gul morot
1½ dl vitvinsvinäger
1 dl honung
2 st. krossade vitpepparkorn
2 st. krossade svartpepparkorn
1 st. lagerblad
Metod
Koka ihop vinäger, honung, pepparkorn och lagerblad. Skala moroten och skär tunna skivor på längden. Koka skivorna i lagen ett par minuter och låt dem sedan svalna i lagen.
Vid servering: Rulla ihop morotsskivorna ifrån ena änden
Plommonsky
2 dl katrinplommon
6 dl kalvfond
2 msk ättiksprit
½ dl brun farin
1 dl portvin
¼ krm kummin
salt
svartpeppar
maizena
Metod
Hacka katrinplommon grovt. Blanda plommon, kalvsky, ättiksprit, farinsocker, portvin och kummin i en kastrull. Sjud skyn i ca 15 min.
Smaka av med salt och peppar ev. red skyn. Sila ner i en annan kastrull genom en finmaskig sil.
Vid servering: Värm skyn och montera i en klick smör
Ostcrunch
100 g Boxholms årgångsost
Metod
Sätt ugnen på 175°. Riv osten och fördela ut på bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 15 min.
Vid servering: Bryt bitar och strö över rotselleri- potatispurén.
Steklök
150 g röd steklök
15 g smör
1 dl plommonsky
Metod
Skala löken. Dela löken . Stek löken i smöret under omrörning ca 5 min. Tillsätt 1 dl plommonsky och låt löken och sky koka ihop.
Vid servering: Värm löken försiktigt.
Rosenkål
200 g rosenkål
50 g smör
10 g krasse
salt
vitpeppar
Metod
Ansa rosenkålen och plocka de yttrerska bladen på den. Förväll bladen i lättsaltat vatten tills rosenkålen har en fin grön färg och spola dem under kallt vatten. Bryn smöret och häll över det i en annan kastrull utan att ta med bottensatsen.
Vid servering Värm försiktigt rosenkålsbladen i lite brynt smör smaka av med salt och svartpeppar. Garnera med krasse.
Honungsglaserade äpplen på mazarinbotten med vaniljsås och knäckflarn
Honungsglaserade äpplen
½ dl hackade russin
20g smör
600g syrliga äpplen
2dl honung
½dl hackade pumpakärnor
Metod
Hacka pumpakärnor och russin fint. Skala och klyfta äpplena samt ta bort kärnhuset.
Smält smöret i en stekpanna och lägg sedan i äpplen och honung. När äpplena börjar kännas mjuka, lägg i nötterna och russinen så att de får smak och lite färg.
Mazarinbotten
400g mandelmassa
4 ägg
150g smör
Metod
Sätt ugnen på 175 °C. Riv mandelmassan fint, blanda ner smöret och äggen lite i taget. Rör alltsammans till en slät massa. Grädda i ugnen tills de fått en gyllenbrun yta. (ca: 15 min)
Stansa ut fina cirklar av mazarinbotten.
Vaniljsås
0,5st vaniljstång
4 dl mjölk
1 dl socker
6st äggula
1½ dl grädde
2 msk maizena
Metod
Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna. Lägg i kärnorna och stången i en kastrull med 1 dl av grädden och mjölken. Koka upp. När gräddmjölken har kokat upp låt stå vid sidan i 15 min. Vispa äggulorna och sockret luftigt tillsätt maizena. Ta bort vaniljstången och häll över den varma gräddmjölken och rör om. Häll tillbaka blandningen i en kastrull och rör med träslev tills den når 84°. När vaniljsåsen kallnat, vispa ½dl av grädden och vänd ner i vaniljsåsen så det blir riktigt fluffig.
Knäckflarn
25 gr smör
25 gr farinsocker
25 gr sirap
25 gr vetemjöl
Sätt ugnen på 170 grader
Metod
Smält smör, farinsocker och sirap i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och låt svalna något. Tillsätt mjöl och blanda till en jämn smet. Spritsa smeten i 1cm tjocka längder. Grädda i ugnen tills flarnen har fått färg i 3-4 minuter. Böj flarnen över en kavel.
Vid servering.
Lägg en av mazarinbottnarna i mitten av tallriken. Lägg äppelklyftor på. Lägg därefter pumpakärnor och russin tvärs över äpplena så att det bildar en linje. Strö lite extra över äpplena. Garnera med mynta. Servera såsen a parté
Cookie | Varaktighet | Beskrivning |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Mejl: info@ostgotamat.se
Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster
Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389