Citron- och pepparkaksparfait med blåbär och limesocker

Pepparkakan är östgötsk! Den introducerades här redan under klostertiden.

När Thomas Gustafsson, kökschef på Trädgårdshotellet i Åtvidaberg, använder den i sin citron- och pepparkaksparfait blir den oemotståndlig.


6-8 personer

Det här behövs
200 g färskost t.ex. philadelphiaost naturell
2 dl socker
4 äggulor
2 msk vaniljsocker
rivet skal av en citron och lite saft
5 dl vispgrädde
ca 80 g smulade pepparkakor
rivet skal av en lime blandas med 2 tsk socker
färska eller frysta blåbär t.ex. från Hargodlarna i Östergötland
 
Gör så här
1. Vispa samman färskost, strösocker, vaniljsocker, äggulor, rivet citronskal och saft i ca 5 min eller tills sockret har löst sig och smeten blivit krämig. Ställ i kyl. Vispa grädden och vänd ner den tillsammans med ¾ av de smulade pepparkakorna i krämen.
2. Plasta en form och häll ner smeten och strö på de resterande pepparkakssmulorna, plasta och ställ i frysen i minst 2 timmar eller tills parfaiten  har stelnat.
3. Upplägg: Ta upp parfaiten och låt den tina lite i kylen. Ta bort plasten och servera parfaiten tillsammans med blåbär och limesocker.

Kommentar:
Thomas Gustafsson, kökschef på Trädgårdshotellet i Åtvidaberg och Hagdahlsdiplomerad kock år 2008 har komponerat nya östgötarecept till den senaste upplagan av boken Östgötamat som kom hösten 2008 på Östergötlands länsmuseums förlag. Denna text kommer från Östgötamat från igår och idag som är skriven av författaren Inga Wallenquist och för bilderna står fotografen Göran Billeson.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389