Pastej

Pastejbagarna stod högt i rang i de furstliga köken  Pastejen har en lång och ärorik historia som festrätt. Under deglocken kunde man till och med gömma levande småfåglar som flög upp när pastejen skars upp.
Här görs en lite enklare men väl så läcker pastej på gammalt vis inbakad i deg och serverar den med inlagda körsbär. Syltade körsbär gjordes hos Brask i augusti månad enligt kalendariet från 1520.

Till 6 - 8 personer

Pastejdeg:
                       
3 dl vetemjöl
100 g ister(bakfett)
3 msk vatten
 
Fyllning:
 
500 g köttfärs, gärna av vilt, exempelvis älg
1 gul lök
1½ tsk salt
1 msk socker
2 krm vitpeppar
1 smulat lagerblad
1 tsk malen ingefära
½ tsk malda kryddnejlikor
1 krm riven muskot
2 msk ströbröd
3 ägg
2 dl stark buljong
 
Till pensling: 1 ägg
 
Gör en deg av mjöl, bakfett och vatten. Låt ligga svalt cirka en halvtimma. Blanda under tiden köttfärs, finhackad lök, salt, socker, kryddor, ströbröd, ägg och buljong. Kavla ut pastejdegen och spara lite till lock och garnering. Klä en avlång smord brödform, cirka 2 liter, med degen. Häll i köttfärssmeten. Vik ned degkanterna över färsen. Pensla med det uppvispade ägget. Kavla ut resten av degen till ett lock. Lägg på locket och tryck till kanterna. Garnera eventuellt pastejen med utsporrade degremsor. Gör några hål i deglocket så att ångan kan komma ut. Grädda i 200 graders ugn cirka 1 timma. Låt kallna innan pastejen lossas ur formen. 

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389