Årets Östgötakock 2021 är inställd.

Vi är ledsna över att berätta att vi beslutat oss för att ställa in 2021 års tävling  av Årets Östgötakock. Anledningen till detta är pandemins påverkan på en hårt pressad bransch där man nu lider brist på personal. De signaler vi fått är att man nu inte har den tid som krävs att lägga på tävlingsbidrag. Det har gjort att vi inte fått in den mängd tävlingsbidrag vi behöver för att kunna arrangera tävlingen på ett professionellt sätt. Vi vill tacka tävlingsledningen, de kockar som skickat in bidrag, våra samarbetspartners och andra som stått beredda att bidra med sina tjänster. Vi kommer tillbaka 2022, ett nytt datum presenteras inom kort. _________________________________________________     Tävlingen går av stapeln den 16:e oktober på Dackeskolan i Mjölby. Du ska genom att använda östgötska råvaror nyskapa en måltid som passar den moderna restauranggästen. Du tävlar i förrätt och varmrätt under följande förutsättningar: Du ska skapa en vegetarisk förrätt på grönsaker från bl. a Hermelins Grönsaker. Grönsakerna presenteras vid tävlingsstarten, du bestämmer om förrätten ska serveras varm eller kall. Du ska skapa och skriva ett recept till en varmrätt bestående av Eklandskapsgrisen, vildsvin från Östergötland, och så många råvaror från Östgötamats medlemsföretag som du kan för att komponera en varmrätt på bästa sätt. Du hittar dem på www.ostgotamat.se. Vildsvinsdetaljerna du får använda är färs, hel bog med ben och/eller benfri karré. I övrigt är det fritt utrymme för egna säsongsanpassade råvaror till både förrätt och varmrätt.
  • Förrätten presenteras efter 1½ timmes arbete och varmrätten efter 2 timmars arbete. Du ska tillaga sex portioner av varje rätt.
  • Du tillagar rätterna i Dackeskolans metodkök, tävlingen streamas för publik.
  • Du kommer att ha tillgång till huvudråvarorna och vissa redskap. Du får själv ta med porslin och övriga råvaror.
  • Du ska motivera din måltid med hänsyn till råvarornas ursprung och karaktär.
  • Juryn består av meriterade kockar och personer med stort matkunnande. Bedömning sker efter Svenska Kockars Förenings internationella tävlingsregler.
  • Vinnaren koras under eftermiddagen.
Skicka in ditt bidrag, en beskrivning/tanke med receptet och gärna en bild eller skiss, senast 1/10 till: thomas.collin@svenskakockarsforening.se      

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389