Äggrynsgröt

Till jul serverades en mera påkostad gröt än till vardags, men det var långt ifrån alltid risgrynsgröt eftersom risgrynen säkert var både dyra och svåråtkomliga för många.

Receptet upptecknat hos Johanna Jonson, Lunda, Kvillinge 1905. Ur JA Lundell: Uppsatser från Fackskolan, ULMA. Här återgers receptet i original:

Till jul serverades en mera påkostad gröt än till vardags, men det var långt ifrån alltid risgrynsgröt eftersom risgrynen säkert var både dyra och svåråtkomliga för många. Istället koktes gröten på korngryn eller på vetemjöl. Äggrynsgröten som förekommer på många håll gjordes säkert för att efterlikna smaken på de dyra risgrynen. Serverades ofta överstruken med sirap och pudrad med kanel i dekorativt mönster.

Ingredienser
1 liter söt mjölk
2 äggulor
2½ kkp vetemjöl(=3,75 dl )
salt, socker
 
Beredning: Vetemjölet bredes ut på skärbräde och däri inarbetas äggulorna. Smeten hackas sedan tills den blir som små korn. Mjölken kokas upp. Då den kokar vispas den hackade smeten och gröten får koka tills den blir lagom tjock, då den avsmakas med socker och salt och serveras varm med mjölk.
 
Kommentar:  För lite äggula till mjölmängden! I många beskrivningar används istället hela ägg, både vita och gula, vilket rekommenderas den som vill pröva. Till satsen behövs 2 - 3 hela ägg. De hackade grynen får oftast torka någon tid innan de används till gröt. "På spiselhyllan" står det i en av de gamla beskrivningar som träffats på.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389