Recept

Laga en ny rätt, inspireras av historien, årstiden eller Årets Östgötakock. Här hittar du recepten!

Pastej

Pastejbagarna stod högt i rang i de furstliga köken  Pastejen har en lång och ärorik historia som festrätt. Under deglocken kunde man till och med gömma levande småfåglar som flög upp när pastejen skars upp.

Till receptet »

Äggrynsgröt

Till jul serverades en mera påkostad gröt än till vardags, men det var långt ifrån alltid risgrynsgröt eftersom risgrynen säkert var både dyra och svåråtkomliga för många.

Till receptet »

Bruna bönor

Kokta bruna bönor var ett måste på det östgötska julbordet var man än befann sig i landskapet. På julaftonen serverades bönorna till den nykokta varma julskinkan och de likaledes varma, kokta revebensspjällen.

Till receptet »

Fruktsoppa

Att avrunda julbordet med en fruktsoppa kokt på torkade äpplen eller kanske på nypon som hos Valborg Karlsson i Kisa var säkert välbetänkt.

Till receptet »

Pastej

Pastejbagarna stod högt i rang i de furstliga köken  Pastejen har en lång och ärorik historia som festrätt. Under deglocken kunde man till och med gömma levande småfåglar som flög upp när pastejen skars upp.

Till receptet »

Äggrynsgröt

Till jul serverades en mera påkostad gröt än till vardags, men det var långt ifrån alltid risgrynsgröt eftersom risgrynen säkert var både dyra och svåråtkomliga för många.

Till receptet »

Bruna bönor

Kokta bruna bönor var ett måste på det östgötska julbordet var man än befann sig i landskapet. På julaftonen serverades bönorna till den nykokta varma julskinkan och de likaledes varma, kokta revebensspjällen.

Till receptet »

Fruktsoppa

Att avrunda julbordet med en fruktsoppa kokt på torkade äpplen eller kanske på nypon som hos Valborg Karlsson i Kisa var säkert välbetänkt.

Till receptet »

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389