Recept

Laga en ny rätt, inspireras av historien, årstiden eller Årets Östgötakock. Här hittar du recepten!

Skarpsås

Kerstin Skärlund från Aspöja i Sankt Anna har lämnat det här receptet på en skarpsås, som är gudomligt god och lätt att lyckas med.

Till receptet »

God citronkräm

Receptet är hämtat ur en gammal, svart vaxduksbok skriven av Olga Castensson, född 1882. Hon tjänade som ung vid en gård på östgötsaslätten innan hon gifte sig och flyttade till Solvarp i Asby.

Till receptet »

Mandelkrans

En kalasdessert från Svenneby, Örtomta, inlämnat av Ingrid Karlsson, Skänninge. En gammaldags dessert som är så god att den är väl värd att ta upp igen.

Till receptet »

Gubbaknös

“Gubbaknös”, en “tarflig äggröra med stekt fläsk” som den serveras på Grönhögs grenadiertorp i Furingstads socken år 1903.

Till receptet »

Morotsbullar

Hos torparen Samuel Andersson i torpet Backen under Tångarps gård i Asby med sju personer i familjen består vardagskosten som hos alla andra i trakten av salt sill, salt fläsk, grovt bröd och rågmjölsgröt. Stekta morotsbullar blev en omtyckt rätt som lagades till när det någon gång ställdes till med kalas.

Till receptet »

Ångkokt salt strömming med gräslökssås och potatis

Ångkokt strömming är en östgötsk variant på lertallrikasill. Enkel och diskbesparande, potatis och strömming anrättas i samma gryta. I brist på saltströmming: salta färska strömmingsfiléer och låt dem dra till sig sältan minst en halvtimma. Hela strömmingar som varvas med grovsalt och får stå kallt över en natt blir dock mera likt gammaldags saltströmming.

Till receptet »

Skarpsås

Kerstin Skärlund från Aspöja i Sankt Anna har lämnat det här receptet på en skarpsås, som är gudomligt god och lätt att lyckas med.

Till receptet »

God citronkräm

Receptet är hämtat ur en gammal, svart vaxduksbok skriven av Olga Castensson, född 1882. Hon tjänade som ung vid en gård på östgötsaslätten innan hon gifte sig och flyttade till Solvarp i Asby.

Till receptet »

Mandelkrans

En kalasdessert från Svenneby, Örtomta, inlämnat av Ingrid Karlsson, Skänninge. En gammaldags dessert som är så god att den är väl värd att ta upp igen.

Till receptet »

Gubbaknös

“Gubbaknös”, en “tarflig äggröra med stekt fläsk” som den serveras på Grönhögs grenadiertorp i Furingstads socken år 1903.

Till receptet »

Morotsbullar

Hos torparen Samuel Andersson i torpet Backen under Tångarps gård i Asby med sju personer i familjen består vardagskosten som hos alla andra i trakten av salt sill, salt fläsk, grovt bröd och rågmjölsgröt. Stekta morotsbullar blev en omtyckt rätt som lagades till när det någon gång ställdes till med kalas.

Till receptet »

Ångkokt salt strömming med gräslökssås och potatis

Ångkokt strömming är en östgötsk variant på lertallrikasill. Enkel och diskbesparande, potatis och strömming anrättas i samma gryta. I brist på saltströmming: salta färska strömmingsfiléer och låt dem dra till sig sältan minst en halvtimma. Hela strömmingar som varvas med grovsalt och får stå kallt över en natt blir dock mera likt gammaldags saltströmming.

Till receptet »

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389