Logga in

Logga in
Godare mat - närmare dig

Vinnare av Pumpatävlingen

Strålande solsken lyste upp Borgholm och årets skördefest i helgen. Allra mest lyste dock tre HR-killar från Dackeskolan som kammade hem det åtråvärda 1:a priset i kockdelen av Pumpatävlingen

Strålande solsken lyste upp Borgholm och årets skördefest i helgen. Allra mest lyste dock tre HR-killar från Dackeskolan som kammade hem det åtråvärda 1:a priset i kockdelen av Pumpatävlingen. Trots en dramatisk såsvältare, där killarna med is i magen snabbt trixade till buljong som ersättning, eller möjligen som förstärkning av lagets i övrigt superba insats valde den namnkunniga juryn att kora Martin Johansson, Sigfrid Hanberger och Sebastian Nyberg till vinnare efter 3 timmars tävlingsslit.

Juryns motivering

”  En stark start med klassiska smaker  som avspeglade hela måltiden allt i en härlig harmoni, dessutom nyskapande och kreativ meny för nyfikna gäster”

Årets jury
Ordförande Carl Wachtmeister
Bailli Délégue du Bailliage National de Suède*
Kurt Weid, Lantmännen
Ella Nilsson, Svensk Köttinformation
Per Bengtsson, PM &Vänner, Växjö
Helen Rundqvist, ICA
Göran Bäckstrand, LRF
Måns Rosander, Radio Meny, P1

Konferencier: Bengt Grafström

Kontakt:
Stolt kocklärare Katarina Westlund, 0142-85032
Kolla gärna in vår blogg: www.mjolby.se/hrblogg


MENY
Skafferi Östergötland

Motivering
Tanken med rätterna är att försöka hålla det på en klassisk nivå med inslag av produkter som är typiska för Östergötland. Så vi har använt svenska smaker men gjort rätterna moderna med närproducerade och ekologiska produkter.

FÖRRÄTT  

Skummad grönärtscappuccino med kycklinglevermousse, pumpamarmelad och knaprigt fröknäcke.

Som förrätt har vi en typiskt östgötsk grönärtssoppa men som liknar en cappuccino med ett mjölkskum på toppen. Till detta serveras en len kycklinglevermousse och för att komplettera men även lyfta smaken så har vi en söt pumpamarmelad som tillbehör. För att få lite kontrast med något krispigt så har vi bakat ett knaprigt fröknäcke.


VARMRÄTT

 

Mörkokt lammbog med sylta, palsternacka - och kålrotspuré, örtcitronsås samt matkornsflarn.

Till varmrätten finns även en sylta som innehåller palsternacka, morot och lamm, skurna i brunoisetärningar. För att få olika texturer i rätten har vi valt att göra ett flarn på matkorn. Vi har även valt att ha med lite betor dels för den goda smakens skull samt för att få med de fina färgerna som betorna ger. Som ett tydligt genomgående tema har vi placerat rotgrönsaker, vilket är något som vi har gott om här i Östergötland. Och dessutom är ju hösten en väldigt bra säsong för just rotgrönsaker.

 

EFTERRÄTT  
Fryst lingoncheesecake på kronans kaka med äppelpärlor och italiensk maräng.

Dessertens tema bygger på en av Östergötlands bästa och mesta produkter, potatisen. Kronans kaka står som grund och toppas med en lätt syrlig lingoncheesecake samt glaserade äppelpärlor av svenskodlade Gravensteiner. För att balansera syran i lingonen och i äpplena görs en italiensk maräng med ägg från ett av de många hönserierna i Östergötland.

Smaklig spis!

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.