Logga in

Logga in
Godare mat - närmare dig

Tävlingsbestämmelser för "Unga Ekokockar i Lejonkampen"

Välkommen till vår spännande tävling - för tredje året.

Välkommen till vår spännande tävling - för tredje året.

Recepttävling för uttagning av 6 finallag

Unga ekokockar är en lagtävling, tre elever i varje lag och riktar sig i första hand till elever i årskurs två på gymnasieskolans HR-program.

Temat god, sund modern mat delvis baserade på lokalt producerade ekologiska råvaror - med avstamp i SlowFood-tanken, gärna Svenskt Sigill/Naturbeteskött etc. De tre köksgrenarna kallkök, varmkök samt dessert & konditori är representerade.  

Tävlingsuppgifter
Tävlingen genomförs i två etapper och omfattar Förrätt, Varmrätt och Dessert, varav förrätten vegetarisk.  

Etappindelning
Etapp 1 är receptomgång.  I god tid före receptinlämning ( 6 april) kan respektive skola få besök med ekomatföreläsning av Gösta Skoglund /Erik Måneld.

Finalisterna meddelas senast 12 april

Varje skola får anmäla fritt antal lag. Finalen äger rum torsdagen den 29/4 på RyssbyGymnasiet dagtid. I finalen lagas 7 portioner, uppläggningen sker på tallrik. Alla lag använder värdskolans porslin. Reskostnader för finalisterna bekostas av projektet med 18.50 kr/mil för bilresa.

Viktigt är att menyn genomsyras av en "ekologisk och lokalproducerad" tanke i valet av råvaror och tillagning.

Vi vill ha recept och fotografi på samtliga rätter från de tävlande lagen inskickade senast 6 april på e-post m.andersson@svenskakockarsforening.se  
Använd bifogad receptmall

Praktiskt under tävlingsdagen
Vi serverar välkommenfika och enkel lunch för samtliga tävlande och ledare.

Råvarukorg
Följande ekologiska råvaror, helst lokalt producerade är obligatoriska för samtliga tävlande. Alla dessa råvaror finns på plats vid finaltävlingen - kålsorter efter finalisternas recept.  

Vegetarisk Förrätt
Dinkel/spelt, Kardemumma, svartrot 

Varmrätt
Märgpipa eller högrev, getost och kål

Dessert
Äpple, honung, samt ett bakverk

Övriga råvaror
Fritt d.v.s. som normalt restaurangsortiment - men ta gärna med egna närproducerade/ekologiska specialiteter!

Tävlingsjury m.m.
Bedömningen sker enligt de nationella tävlingsreglerna. En särskild recepttävlingsjury utses genom Svenska Kockars förening i Småland.

Jury vid finaltävlingen utgörs av kockar från regionen samt från Svenska Kockars förening i Småland.

Tävlingstiden är 2.5 timmar där förrätten presenteras efter 1,5 tim, varmrätten efter 2,0 tim och desserten efter 2,5 tim. Därefter jurysammanträde och prisutdelning.

Räkna med heldag i Ryssby för finaltävlingen den 29 april.

Frågor
Har ni några frågor - ring eller e-posta tävlingsledaren Matts Andersson 0733-99 14 49 / m.andersson@svenskakockarsforening.se

Välkommen till tävlingen!

Växjö, dag 2010-02-11 

Gösta Skoglund        Matts Andersson        Erik Måneld
                                

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.