Logga in

Logga in
Godare mat - närmare dig

Smaka på Östgötamat 2010 - en folkfest med "härproducerad" mat

För fjärde året i rad samlades östgötska matproducenter, restauranger och matintresserade för att provsmaka, debattera, handla och njuta av östgötska delikatesser. Aldrig har väl maten varit så aktuell som nu och intresset av vad vi stoppar i oss så stort.

För fjärde året i rad samlades östgötska matproducenter, restauranger och matintresserade för att provsmaka, debattera, handla och njuta av östgötska delikatesser. Aldrig har väl maten varit så aktuell som nu och intresset av vad vi stoppar i oss så stort. Mässan besöktes av 2000 personer som smakade på allt gott som de 45 utställarna hade att erbjuda. På mässan tävlade regionens kockar om vem som skall bli Årets Östgötakock 2010. Efter en jämn tävling kunde Pär Andersson på Väderstad Centralkrog jubla över utmärkelsen Årets Östgötakock 2010.

 

Under dagen erbjöds besökaren ett fullspäckat program där dagen öppnades med Landshövding Elisabeth Nilsson vars tal avslutades med pampig fanfar för Östgötaproducerad mat.

På programmet fanns också ostprovning, vinprovning dukningstävling, föreläsare som Cristina Gaitan Buckard från Slow Food, Carina Brydling radiokock och fd landslagskock som tagit ställning för nära mat.  Östgöta ekonomisk förening presenterade butiksmärkningen för Östgötamat i butik. Mitt på dagen gav Hushållningssällskapet en debatt kring i ämnet Vem äger…”MAKTEN ÖVER MATEN ”. Dessutom blev alla besökare guidar genom kocktävlingen Årets Östgötakock. Finalisterna i år var Gordon Nilsson, Quality Hotel Ekoxen, Mia Bremer Restaurang Hörnet i Vadstena, Pär Andersson Väderstad Centralkrog, Patrik Nyman Harrys Norrköping. I år var utmaningen att laga mat som kan serveras till många.  Med anledning av den debatt som idag råder om skolmatens pris och kvalitet.

I juryn satt Carina Brydling Ekokock, Jimmy Andersson köksmästare, Andreas Johnsson Årets Östgötakock 2009, Katarina Westlund Dacke skolan, Veronica Eriksson Östgötamat ek förening.

Pär Andersson tog hem segern och utbrast ”så här lycklig har jag inte varit sedan mina barn föddes”.

 

 

 





Pärs vinnarmeny

Förrätt Soppa på citron och rosmarinrostade morötter och kålrot serveras med friterade kräftfärskost sticks.

 

 

 

 

Varmrätt  Nötfärs balotin(korv) med struts salami, äpplesyrat kål och en kryddig rödvinsås. Friterad färskost från Löt smaksatt med kräftor från Stein Mårdens Vilt samt en puré på jordärtskockor och King Edvard 

 

 

 

Motivering Årets Östgötakock 2010

För den mest välkomponerade, smakrika och säsongsinspirerade varmrätten, där grönsaker kommit i fokus, vilket den moderna lunchgästen idag efterfrågar. Med högt yrkeskunnande har vinnaren skapat en meny med många högklassiga östgötska råvaror. Rätterna passar både som a la carte och som lunch för större sällskap!

Förutsättningar för årets tävling

Förrätt

Skapa och skriva ett recept till en soppa. Huvudråvaror ska vara morot och kålrot från Tåkerns Trädgård samt minst 3 valfria produkter från angiven råvarukorg.

Varmrätt

Skapa och skriva ett recept till en varmrätt bestående av nötfärs från någon av Östgötamats köttproducenter, (Ydre kött, Britta & Lennarts nära kött eller Skönero) Östgötaodlad King Edward potatis samt minst 3 valfria produkter från angiven råvarukorg.

 

Råvarukorg 

Strutssalami från Vikbolandsstruts

Rapsolja från Sänkdalens Gård

King edward potatis Östgötaodlad

Hel kallrökt lax från Finnö Fisk

Naturell färskost från Löt Gårdsmejeri

Mjölk och grädde från Östgötamjölk

Torkade gröna ärtor

Kålrot från Tåkerns trädgård

Gulbeta från Tåkerns trädgård

Jordärtskocka från Lövingsborg/Sparrislandet

Äppelmust från Valterstens Trädgård

Relish av moreller från Hargodlarna

Normalsaltat smör från Brostorp Hemlagade

Rimmat fläsk Eklunds Chark

Kokta kräftor Stein Mårdens Vilt

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.