Logga in

Logga in
Godare mat - närmare dig

Dackeskolans Sandra Gombas har gått till finali Årets kockelev 2011

Över 65 bidrag har kommit in till Årets kockelev och Sandra Gombas från Dackeskolan kom på en hedrande 3:e plats!

Över 65 bidrag har kommit in till Årets kockelev och Sandra Gombas från Dackeskolan kom på en hedrande 3:e plats!

Sandras finalrätt:

Kryddstekt kycklingbröst med palsternackspuré smaksatt med nässlor, roulad på lårfilé fylld med rökt sidfläsk och örter, krokett på korngryn med getost och årgångsost från Östergötland samt senapssås och syrade betor.

 

Restaurangakademien, Stockholm

Tävling

På 2,5 timme färdigställa sex tallrikar med en modern varmrätt på temat vällagad säsongsmat.

Första start sker klockan 10.00 och sedan startar varje tävlande med 10 minuters mellanrum. Tävlingsrätten skall lämnas till juryn på utsatt tid. Vid fördröjning görs poängavdrag, se vidare under juryns bedömningskriterier.

3 st elever kommer att finnas till hands för disk mm.

Tävlingen kommer att webbsändas, så filmteam kommer finnas i köket under tävling.

Tävlingsuppgift

Att på 2,5 h skapa en vällagad modern restaurangrätt på säsongens råvaror, med miljöengagemang anpassad efter den moderna gästens behov, på huvudråvara:

- svensk kyckling från Guldfågeln

- minst en produkt av Arlas ekologiska produkter

- minst en krydda av Santa Marias ekologiska torra kryddor

Rätten ska vara en huvudrätt.

Varje tävlande ska totalt presentera sex tallrikar, där fem tallrikar går till jury och en till fotografering och utställningsbord.

Temat för Årets Kockelev är vällagad säsongsmat.

De flesta jobbar redan idag med utvalda ekologiska säsongs råvaror med tanke på att laga bra sund mat både för miljön och gästen ? att laga mat på råvarans villkor. Genom miljöengagemang som att sopsortera, minska på transporter, ha koll på råvaruanvändning och svinn bidrar du till bättre miljö och bättre ekonomi för restaurangen.

 

Juryns bedömningskriterier

Rätten bedöms av en metoddomare och fem tävlingsuppgiftsdomare.

Juryn bedömer utifrån följande:

Smak 40 poäng/domare

Presentation 20 poäng/domare

Tidsavdrag: Tidsavdrag sker efter utsatt tid med 1 p/domare och minut de första fem minuterna. Efter fem minuter 2 p/domare och minut samt att presentation sker sist.

Metod

Mise en place, hygien, miljötänk och handlag 30 poäng/domare

Jury

Fredrik Eriksson, ordförande

Tom Sjöstedt

Marcus Löfgren

Martin Adamsson

Johan Salestam

Metod:

Ulrika Brydling

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.