Logga in

Logga in
Godare mat - närmare dig

Årets Valdemarsviksrätt utsedd

På initiativ av Turistföreningen Destination Valdemarsvik har årets Valdemarsviksrätt utsetts. Niklas Hellsing på Gryts Varv har, tillsammans med en grupp bestående av delar av den övriga restaurangnäringen i kommunen, hållit i trådarna för detta.

På initiativ av Turistföreningen Destination Valdemarsvik har årets Valdemarsviksrätt utsetts. Niklas Hellsing på Gryts Varv har, tillsammans med en grupp bestående av delar av den övriga restaurangnäringen i kommunen, hållit i trådarna för detta.

Efter att man efterlyst recept med lokal anknytning togs fem olika rätter fram. Dessa har sedan utvecklats och provlagats av gruppen.

Slutligen har dessa tillagats och en jury bestående av bland andra Louise Alenbrand, Östgötamat, Peter Öhlander, kockprofil, Ragnar Dahlberg, TV-profil, Anders Carlsson, kommunalråd och Maria Rolf, Titanix har fått bedöma de olika rätterna utifrån smak och utseende.

Efter sammanräkning av juryns röster var det lammfärsburgare på bröd smaksatt med kummin och tillhörande fetaostcreme med tomatguffa och klyftpotatis som blev Valdemarsviksrätten 2010.

Valdemarsviksrätten kommer att serveras på merparten av restaurangerna i kommunen och ha samma smak och pris. Ingredienserna ska, så långt möjligt är, vara närproducerade.

Arrangemanget att utse en Valdemarsviksrätt skall vara årligen återkommande.

Lammfärsburgare med tomatguffa och creme på fetaost från Krogersbo
Burgare
600 g lammfärs
1 ägg
1 vitlöksklyftor
1 msk hackad rosmarin
1 msk hackad timjan
1 msk dijon
½ msk chipotlepasta

Blanda alla ingredienser

Tomatguffa
2 st plommontomater, urkärnade och tärnade
1 st banan schalotten, fint skivad
1 msk färskriven pepparot
½ lime, saften
1 msk olivolja
Salt o peppar

Feta creme
100 g fetaost
200 g creme fraiche
1 msk olivolja
1 tsk honung
Svartpeppar, mald

Bröd
5 dl ljummet vatten
25 g jäst
2 dl olivolja
8 dl bagerivete, special
1 msk kummin
1 msk salt

Blanda vatten och jäst. Tillsätt olja och mjölet. Jäs en timme. Tillsätt kummin och salt. Häll i portionsformar, jäs 30 min. Baka 180 grader i ca 15 minuter.

Serveras med klyftpotatis.

Följande restauranger kommer att servera lammfärsburgaren:
Ida på Udden
KustCamp Ekön
Gryts Skärgårdspensionat
Gryts Varv Hotell & Konferens
Lilla Blå Café o Restaurang
Davidssons Restaurang, Café & Bowling
Café Kårtorp
Café & Restaurang Vammar
Ringarums Värdshus

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.