Segraren i Årets Östgötakock 2011 heter Niklas Hellsing från Gryts Varv. Juryns motivering efter en final i hård konkurrens var: "Med strukturerat arbete, perfekt handlag, olika tekniker samt harmoniska smaker har Niklas på ett genomtänkt sätt lyft fram förstklassiska råvaror från den östgötska landsbygden.
Segraren i Årets Östgötakock 2011 heter Niklas Hellsing från Gryts Varv. Juryns motivering efter en final i hård konkurrens var: "Med strukturerat arbete, perfekt handlag, olika tekniker samt harmoniska smaker har Niklas på ett genomtänkt sätt lyft fram förstklassiska råvaror från den östgötska landsbygden.
Palsternackssoppa

Palsternack och persiljerots soppa med smak av rostad vitlök samt rökt sik och toast med rödbetor och Caprin.
Soppa på Jordärtskocka med heta kycklingspett 6 personer
200g skalade och tärnade palsternackor
200g skalad och tärnad persiljerot
2st hackade schalottenlökar
4st skivade vitlöksklyftor
1dl risvinäger
6dl kycklingbuljong
1½dl vispgrädde
Rapsolja, kallpressad, Sänkdalens
Rökt sik från Finnö fisk
salt o peppar
Smör
Fräs vitlöken i olja så att den får färg, rostad. Lägg i löken. Slå på vinägern, låt reducera. Lägg i rotfrukterna. Slå i buljong och låt koka tills rotfrukterna är mjuka. Slå på grädde och koka 5 minuter till. Mixa tills soppan är slät. Smaka av med salt och peppar. Ta av skinnet och rensa siken. Lägg bitar av siken i botten på tallriken. Mixa upp soppan med lite smör och slå över siken. Droppa lite rapsolja ovanpå vid servering.
Rödbet och caprin toast
Surdegsbröd
150g rödbetor
200g Caprin ost
Olivolja
Koka rödbetorna mjuk, låt svalna och ta av skalet. Skiva upp brödet, 2 skivor/person. Skiva rödbetor och osten i ½ cm skivor. Pensla det som blir utsidan på bröden med olivolja. Lägg osten och rödbetorna emellan bröden. Lägg dem i ett mackjärn tills de är klara.
Servera med plockad färsk mangold och vatten krasse eller en sallad.
Skojsig kotlett på två vis i höstens färger, 6 portioner

Potatisrulle
1000g Amandine potatis från Östergötland
100g Saltrulle, tärnad från Smultronboda
150g mjölk från Östgötamjölk
75g smör från Löts Gårdsmejeri
Salt & vitpeppar
Skala och koka potatisen. Precis innan potatisen är klar lägg i Saltrullen, häll av vattnet. Smält smöret. Blanda ihop potatis, saltrulle, mjölk och smör till en puré. Smaka av med salt och peppar. Fyll purén i rören vid servering.
Potatisrören
1 bakpotatis
2 äggvitor från Hargodlarna
½ msk vetemjöl
30g smör, rums tempererat från Brostorp
Baka av potatisen. Gröp ur och vispa ihop potatisen med smör, vitor och maizena. Bred ut på silpat matta och grädda i 125 grader tills de börjat torka. Ta ut och forma rör, låt stelna.
Två sorters kotlett
1200g benfri kotlett, delad i två
1. Svampfärserad kotlett
600g kotlett
200g gula kantareller från Hosum
½ gul lök från Tåkerns
1 ägg från Hargodlarna
50g grädde från Östgötamjölk
Salt och vitpeppar
Stek ur svampen, fräs med löken. Fläk upp kotletten så den blir som ett ark. Spar puts, ca 150g. Kör putsen i en matberedare med svampfräset. Blanda i ägg och grädde, smaka av med salt och peppar. Bred ut färsen på kotlett arket, rulla ihop med plastfilm till en smällkaramell. Tempa i 85 grader till en inner temperatur på 67 grader. Ta bot plasten och bryn runtom.
2. Minut- rökt kotlett
600g kotlett
Skärkotletten i medaljonger. Salta och peppra, bryn på båda sidor. Kör bitarna i en ABU rök i 1 minuter. Lägg på ostgratinering på medaljongerna och gratinera dem
Ostgratinering
100g färskost från Löts
100g Carolinerost från Boxholms
Riv Carolinerosten fint. Vispa ihop med färskosten.
Glaserade morötter och äpplen
2st äpplen från Klasborg
2st morötter från Tåkerns
2msk Rapsolja från Sänkdalen
2msk råsocker
2cl Calvados från Kivik
Skala och tärna morötterna och äpplena. Blanchera morötterna lätt. Stek på äpplena och morötterna i het panna med oljan, strö på sockret och låt det smälta. Koka av med Calvadosen.
Oxsvans sky
Oxsvans
2 st gula lökar
2 st morötter
100g rotselleri
1 st purjolök
3 msk olja
1 msk tomatpuré
3 dl Madeira
2 ½ l vatten
15 st vitpepparkorn
2 st lagerblad
2 st timjankvistar, färska
2 st persiljekvistar
Hugg upp svansen i mindre bitar. Bryn bitarna samt paryrerna (senor, puts mm) i het långpanna i ugnen tills benen fått fin färg OBS! De får absolut inte brännas. Skär lök, morot, selleri och purjolök i mindre bitar och fräs dessa i oljan i en stor kastrull. Rör ner tomatpurén, häll på Madeiran. Låt alltsammans koka ihop tills vätskan nästan försvunnit. Lägg ner de brynta svansbitarna, slå på vattnet, koka upp och skumma väl. Tillsätt peppar, enbär, lagerblad, timjan och persilja. Låt småkoka i ca 3 timmar. Sila av fonden. Reducera till önskad konsistens. Red eventuellt med lite maizena. Smaka av med salt och peppar.
Trattkantarell pulver
10g torkade trattkantareller
Kör kantarellerna i en kaffekvarn till önskad storlek.
Till garnering: Plockade blad av ärtskott, körvel och citrontimjan.