Logga in

Logga in
Godare mat - närmare dig
SÖK RECEPT
12 DECEMBER, 2008

Julmiddag på slottet?

Johan Larsson är köksmästare på Mauritzberg slott och han älskar julmat. Här följer några recept som är en variation på det traditionella julbordet.

12 DECEMBER, 2008

Pärontzatziki

Variant på tzatsiki som Anita Brage på Stiftgården Vårdnäs rekommenderar till rökt eller grillat kött.

12 DECEMBER, 2008

Brysselkål med feta

Ny favorit på julbordet. För brysselkålsälskare i ny kul kombination 

12 DECEMBER, 2008

Saffransspeltsallad

Läckra tillbehör som ger julbordet nya smaker

29 OKTOBER, 2008

Hagdahls östgötakringlor

Mer än ett kilo mjöl, nästan ett halvkilo smör och 10 ägg går åt i orignalreceptet till Hagdahls goda östgötakringlor, men har det minskats till mera hanterliga proportioner.

29 OKTOBER, 2008

Löfstadlimpa

På Löfstad slott bakas än idag surdegslimpor till jul på samma vis som vid sekelskiftet. Gunborg Larsson, vars mormor Hulda Svensson arbetade i köket hos Emily Piper i början av 1900-talet, har originalreceptet i sin ägo:

29 OKTOBER, 2008

Mammas hårda bröd

Gammalt recept på knäckebröd från Olivehult

29 OKTOBER, 2008

Rågkex till smörgåsbordet

Insänt av Rut Andersson, Åtvidaberg

29 OKTOBER, 2008

Rågbröd med äpple från Skeppsås

I Skeppsås bakas än idag ett äppelbröd som fortfarande omhuldas i den den östgötska brödtraditionen. Receptet är upptecknat efter Anna Andersson i Skeppsås, född 1885, men anpassat efter dagens något annorlunda mjölkvalitet: