Logga in

Logga in
Godare mat - närmare dig

Heliga Birgittas guldgula morotssoppa

Soppa från heliga Birgittas tid och levene.

Soppa från heliga Birgittas tid och levene.

ca 4  port

2 msk smör
½ paket saffran
800 g morötter
2 gula lökar
en bit skalad färsk ingefära, ca 20 g
1 l grönsaksbuljong (tärning + vatten)
1 dl färskpressad apelsinsaft
1 tsk rivet apelsinskal
½ krm riven eller mald muskotnöt
ev. salt

Till servering
Färsk koriander eller basilkablad, creme fraiche, bröd

Gör så här
Smält smöret i en kastrull och rör ner saffranet. Skär morötterna och lök i bitar och lägg dem i kastrullen tillsammans med ingefära. Rör om och häll på buljongen. Koka morötterna mjuka ca 15 min. Tillsätt apelsinsaft och rivet skal.

Passera eller mixa soppan till krämig konsistens. Späd soppan med lite vatten om den är för tjock. Smaka av med en doft av muskot och lite salt.

Servera soppan i tallrikar med färska blad och örtkryddor, och toppa med creme fraiche eller vit ost.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.