Logga in

Logga in
Godare mat - närmare dig

Prinsessan Estelles bakelse

Får vi presentera den östgötska hertiginnan prinsessan Estelles egen bakelse. Det var grädde på kinden, sylt på fingrarna och marsipan på tänderna när juryn tog sig igenom tio finalistbakelser i Louise Aldenbrands/Östgötamat och Paus gemensamma tävling "Estellebakelsen", den sockersöta tävlingen som fick länets bagare att börja klura. Bakgrunden är den här: Napoleon har en. Liksom Gustav Adolf och kejsare Alexander den förste. Alla hjärtans dag har fått sin egen, liksom Halloween och Budapest. Självklart ska Sveriges lilla prinsessa också ha en egen bakelse här i länet. Särskilt som hon är utnämnd till Östergötlands hertiginna.

Estellebakelse

 

Sockerkaksbotten:

2 ägg

1 dl socker

½ dl vetemjöl

½ dl potatismjöl

1 tsk bakpulver

Vispa  ägg och socker pösigt, blanda de torra ingredienserna och vänd
ner i  smeten, häll i en bröad springform. Grädda i 175 grader i ca 20
min. Låt  svalna, stansa ut runda formar.

Chokladbotten:

150 g smör

3 dl socker

1 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

2 ägg

2 dl vetemjöl

Smält  smöret i en kastrull, rör ner socker kakao och vaniljsocker. Rör
ner  ett ägg i taget och till sist mjölet. Bakas i en smörad springform i
175 grader 15-20 min.


Rabarberkompott:

100 g rabarber

25 g socker

1 msk pressad citron

½ gelantinblad


Lägg  gelantinbladet i kallt vatten. Skär rabarbern i 1cm stora bitar.
Lägg  rabarber socker och citron i en kastrull, koka tills rabarbern är
mjuk.  Tag av från värmen och tillsätt gelantinbladet. Svalna.

Blanda kompotten med 2 dl vispad grädde

Morotskräm:

50g morot/apelsin marmelad

1dl hemmagjord vaniljkräm

1dl vispad grädde

Blanda 50 g Bleckenstads morotsmarmelad med 1 dl vaniljkräm och 1 dl vispad

grädde. Smaksätt med lite pressad citron

Dekoration:

Kavla  blå och gul marsipan tätt så dom fastnar i varandra. Stansa ur
stjärnor  så dom blir både blå och gula, låt ligga framme tills det är
dags för  dekorering

Gör så här:

1.Bygg upp bakelsen

2.Börja med en chokladbotten, lägg på  ett lager morotskräm, därefter den ljusa sockerkakan. Spritsa 

   på en reäl  klick rabarbergrädde.

3.Kavla ut marsipan tunt, klä bakelsen  försiktigt med marsipanen, skär bort överflödig marsipan runt 

   kanten.

4.Vispa lite grädde smaksatt med flädersaft från Brunneby.

5.Spritsa en  gräddros på toppen av bakelsen. Toppa med en stjärna

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Fakta

Så här beskriver Julia Thörn på Lanemos Konditori hur Estellebakelsen föddes:

"Jag har gjort en bakelse där jag tänkt mycket på råvarornas bakgrund. Med rabarber och fläder från östgötska trädgårdar, grädde från östgötakor och choklad som representerar choklad från chokladfabriken i Ljungsbro. Jag har även något så ovanligt som morot i bakelsen i form av morotsmarmelad från Bleckenstad.

Men jag ville också få med prinsesstårtan på ett hörn, därav utseendet, och rosa måste den ju vara då den är till en prinsessa. Eftersom Estelle betyder stjärna ville jag göra en sådan på toppen, blå och gul, som de gula rapsfälten på östgötaslätten och blått som representerar Göta kanal.

Gul och blå är ju även Östergötlands flagga. Avslutningsvis lite kungligt glitter i guld."

 

16 tävlingsbidrag trillade in. Vid en första genomgång av de nedtecknade recepten och berättelserna valde juryn ut tio bidrag. Bagarna fick i uppgift att baka upp tio exemplar av sin bakelse och sedan hade juryn ett mastigt men njutningsfullt arbete med att smaka sig igenom skapelserna.

Fem kriterier bedömdes enligt en skala 1-5: Smak, utseende, råvarornas ursprung, bakelsens story och kommersiell gångbarhet