Logga in

Logga in
Godare mat - närmare dig

Årets Östgötakock 2013

ÖSTGÖTAMAT PRESENTERAR – ÅRETS ÖSTGÖTAKOCK 2013: - Markus Karlsson, Starby Hotell i Vadstena Vid helgens matmässa Smaka på Östgötamat tävlade årets finalister Andreas Landen, Marcus Andersson, Markus Karlsson och Jimmy Ragnar. Finalisterna höll en mycket hög kvalitet och in i det sista var det en jämn kamp om den åtråvärda titeln. Slutligen stod det klart att årets vinnare var Markus Karlsson från Starby Hotell i Vadstena. Juryns motivering löd: ”Vacker presentation med hösttoner som lämpar sig väl på en nutida a la carte meny.” Priset överlämnades av landshövding Elisabeth Nilsson tillsammans med förra årets segrare, Emelie Johansson, Ombergs Turisthotell.

Markus Karlsson summerade intrycken direkt efter prisutdelningen så här:
Jag har ätit på många bra krogar, men inget slår dock ett långkok med finess. Rustik mat av bra kvalitet i lite finare tappning. Tryffel är jag också svag för. Det är ”fruktansvärt” gott. Det bästa är gamla traditionella rätter som moderniserats. På frågan vad han ser som fördelarna med vinsten svarar Markus: Jag ska unna mig något gott att äta och dricka. Vinsten är bra både för min egen framtida karriär och för mitt företag. Det har varit både roligt och lärorikt!

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Fakta

 

 

Lågtempererad gäddfilé fylld med gädd- och kräftmousseline serveras med kräftemulsion, saltbakade rödbetor och kräftmarinerad gulbeta från Östgöta trädgårdshall samt smörstekta brödsmulor och skott från Wetternblomman

Östergötlands landskapsfisk gädda står här i fokus tillsammans med säsongens fångst av kräftor. Gäddan är en underskattad matfisk från hållbart fiske men kräver dock en varsam tillagning som tillämpas här.
Till gäddan serveras en kräftemulsion som tillför ett spännande element vilket knyter samman rätten. Ett genomgående tankesätt är att ta till vara på allt vad råvarorna skänker oss. Här används hela gäddfilén samt hela kräftan inklusive sitt skal. Betorna tillför kropp, konsistens och färg till rätten. Att de är närodlade är ett krav.

Ekologisk ryggbiff från Ydrekött stekt i sin egen kappa serveras med mörkokt högrev från Ydrekött, smörbakad jordärtskocka, trattkantareller från Östgöta trädgårdshall förädlade på två vis samt syrad lök, krispig kappa och mildrökt rödvinssky

Ekologisk, närproducerat kött som håller måttet tillagas i varmrätten med respekt och omsorg. Att använda två styckningsdetaljer känns självklart ur en ekonomisk och miljömedveten synvinkel.
Temat för varmrätten är säsong, närodlat och att välja det bästa från skog och lantbruk.
Djupa smaker blandas här med rökighet, jord och härlig syra. 

  Ingredienslista 6p.

Lågtempererad gäddfilé fylld med gädd- och kräftmousseline
800g gäddfilé
400g kokta kräftor
75g Östgötagrädde
3g hackad dill
10st stötta kumminfrön
10st hela kumminfrön
5g pressad citronsaft
15g brynt smör på gourmetsmör från Löts gårdsmejeri
Salt och nymalen svartpeppar

Kräftemulsion
Skal från 6 kräftor
1 msk tomatpuré
2g backtimjan från egen örtodling
10g dillstjälk
30g persiljerot från Östgöta trädgårdshall
0,5 st. vitlöksklyfta från Östgöta trädgårdshall
0,5 dl neutral rapsolja
150g gourmetsmör från Löts gårdsmejeri
2st äggulor från ekologiska Kalvestad gård, Vadstena
10g pressad citronsaft
Salt och nymalen svartpeppar

Saltbakade rödbetor
175g rödbeta från Östgöta trädgårdshall
1 dl grovt salt

Kräftmarinerad gulbeta
150g gulbeta från Östgöta trädgårdshall
1 msk kräftsmör
Salt

Smörstekta brödsmulor
100g ljust surdegsbröd, helst några dagar gammalt.
20g brynt smör på gourmetsmör från Löts gårdsmejeri.
Salt