Logga in

Logga in
Godare mat - närmare dig

Vill du bli Årets Östgötakock 2017

För Tolfte året anordnar Östgötamat ek förening i samarbete med Svenska Kockars förening tävlingen Årets Östgötakock 2017. Detta kommer att ske i samband med mässan Smaka på Östgötamat på Louis de Geer Norrköping lördagen den 1 April 2017 Du som vill delta i uttagningen till tävlingen ska anonymt sända in ditt bidrag senast den 13 mars. Du ska genom att använda Östgötska råvaror nyskapa en måltid som passar för den moderna restauranggästen.

 

 

Du tävlar i förrätt och varmrätt under följande förutsättningar:

 

Förrätt

Du ska skapa och skriva ett recept till en vegetarisk förrätt (lakto-ovo-vegetarisk). Den ska innehålla Östgöta ägg och någon form av lök från Östgöta Trädgårdshall. Du bestämmer om den ska vara varm eller kall förrätt.

 

Varmrätt

Du ska skapa och skriva ett recept till en varmrätt bestående av Pluma (kotlettkappa) på östgötsk gris från Eklunds chark, samt någon form av morot från Östgöta Trädgårdshall.

 

I övrigt är det fritt utrymme för egna råvaror i både förrätt och varmrätt, men givetvis säsongsanpassade och östgötska.

  

  • Förrätten presenteras      efter 1½ tim arbete, varmrätten efter 2 tim arbete.
  • Du ska tillaga 6      portioner av varje rätt.
  • Du tillagar rätterna i      ett konsumentkök inför den publik som besöker matmässan.
  • Du kommer att ha tillgång      till huvudråvarorna och vissa redskap.
  • Du får själv ta med      porslin och övriga råvaror.
  • Du ska motivera din      måltid med hänsyn till råvarornas ursprung och karaktär.
  • Juryn består av      meriterade kockar och personer med stort matkunnande.
  • Bedömning sker efter      Svenska Kockars Förenings tävlingsregler.
  • Vinnaren koras 1 April.

  

För att urvalet ska bli opartiskt skickas bilder samt tävlingsbidraget med motivering på neutralt papper tillsammans med namn och kontaktuppgifter i ett förseglat kuvert.

  

Tävlingsledning:

Thomas Collin                Svenska kockars förening Östergötland/Östgötamat

Maria Pettersson                        Svenska kockars förening Östergötland/Riks          

  

Juryn:

Paul Svensson               Kock, matinspiratör, huvuddomare

Katarina Westlund         Kock, Lärare Dackeskolan /Östgötamat

Jari Karlsson                 Kock, Utbildad metoddomare, SKF

Jesper Lindström           Livsmedelsagronom

Styreleledamot             Bråvikens Krögarförenin

 

Tidsschema  

Fre 31/3         17.00 – 18.00            Tävlingsmöte kockar och tävlingsledare.

 

Lör 1/4         10.15 – 12.15 Tävlingen pågår i köken (10 min intervall mellan köken).

 

13.00 -  14.00  Föreläsning med Paul Svensson

 

14.00 –16.00                    Tävlingen pågår i köken(10 min intervall mellanköken). 

Ca        17.00             Prisutdelning

 

Bidraget skickas till:

 

Svenska Kockars förening Östergötland

Att Thomas Collin

Lundvägen 3  

597 31 Åtvidaberg

Alt.     t.collin@spray.se

 

Projektägare är Östgötamat / Regional Matkultur Östergötland

Projektledare Louise Ridderström 070-675 06 33

 

En opartisk jury med matkompetens kommer att välja ut fyra bidrag utifrån inskickade anonyma recept som kommer att få vara med att tävla om den ärofyllda titeln Årets Östgötakock 2017

Har ni frågor om utrustning/ råvaror kontakta Thomas Collin

0120-10090, 070-1314682

t.collin@spray.se          

 

Vi måste ha ert bidrag senast den 13 mars.

 

Hälsningar

Regional Matkultur Östergötland/Östgötamat & Svenska Kockars förening Östergötland

 

Läs mera om tävlingen och mässan på www.ostgotamat.se eller www.makalostgott.se

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Fakta

Viktig information

Utrustning

Du ska ta med dig den utrustning som du vill använda dig av.

Du tillagar din tävlingsrätt dvs den rätt som du i tävlingsanmälan skickat in recept på.

Du ska tillaga och presentera rätten på som samma sätt som du angett i din

ingredienslista och beskrivning i receptet du skickat in med din tävlingsanmälan.

Se bifogat för den utrustning som finns på plats i respektive tävlingsstation.

 

Disk under tävlingstiden diskas av commis på tävlingsstationen. Smutsig utrustning

och porslin tar den tävlande med hem. Disk av tävlandes utrustning och porslin är inte möjlig på plats.

Råvaror

De råvaror som är huvudråvaror (ägg, lök, pluma, morot) ordnar tävlingsledningen med övriga råvaror tar du med dig själv.

Du får ta med grundfond ej smaksatt, potatis/grönsaker tvättade skalade ej skurna

men i övrigt får inget vara förberett eller tillagat i förväg.

Inget får vara hackat, skalat, malet eller på något annat sätt förberett eller tillagat i

förväg. Bröd som ingår i rätten får medtagas färdigbakat (brödreceptet ska tas med

och lämnas till Tävlingsledningen).

Råvarorna kontrolleras på tävlingsdagen av metoddomaren.

 

Porslin

Du ska ta med eget porslin för servering till sex personer.

Du ska presentera sex tallrikar av den tävlingsrätt som du skickat in med din

tävlingsanmälan. Alla sex tallrikar går till juryn för bedömning.

 

Commis

Vid Tävlingsmötet på fredagen får du tilldelat en commis från Dackeskolan i Mjölby. Commis lottas till de tävlande och ni träffar varandra vid starttiden i

köket på tävlingsdagen.

Commis får hjälpa den tävlande med allt. Det är den tävlande som avgör vad den vill

delegera till commis.

De tävlandes rätter serveras till juryn av tävlingsledning med medhjälpare.

Råvaror:

 

*Östgöta ägg från KGs ägg

*Valfri Lök från Östgöta Trädgårdshall, givetvis Östgötaodlad.

*Pluma (kotlettkappa) från östgötsk gris Eklunds chark, Linköping

  Kontakta Ingvar för beställning för träning 013-317601, 0706490649.

*Valfri morot från Östgöta Trädgårdshall, givetvis Östgötaodlad.

  

Köksutrustning

  • Varmt/kallt vatten,      avlopp, el, eluttag vi arbetsbänk
  • fyra plattors      induktionshäll
  • kyl/frys
  • varmluftsugn,      Rational/proffsugn
  • 2 passande plåtar
  • 1 skärbräda
  • 1st kastrull ca10 liter
  • 1st kastrull ca 3 liter
  • 2st kastrull ca 1 liter
  • finmaskig sil
  • grovmaskig sil
  • gjutjärnspanna
  • 2 st ballong visp
  • 2 st ca 3 l rostfri bunke
  • 2 st ca 1 l rostfri bunke
  • 1 slickepott
  • 1 st slev ca 1 dl
  • 1 st slev ca 0,5 dl
  • 1 st hålslev
  • 10 stora matskedar
  • 1 st stekspade
  • diskmedel
  • disktrasor
  • torkpapper