Logga in

Logga in
Godare mat - närmare dig

Årets Östgötakock 2016

För elfte året anordnades tävlingen där Årets Östgötakock. Detta skedde i samband med mässan Smaka på Östgötamat på Louis de Geer Norrköping lördagen den 19 mars 2016 Tävlingen anordnas av Östgötamat ek förening och Svenska Kockars förening. De fyra finalisterana skulle genom att använda Östgötska råvaror nyskapa en måltid som passar för den moderna restauranggästen. Segrade gjorde Wilhelm Malmqvist från Himmelsby Gårdshotell.

Juryn som bla bestod av Paul Svensson som huvuddomare skrev följande motivering.

"En hållbar grönsaksorienterad matlagning, där en vågad förrätt med klockren smakbild efterföljs av en varmrätt med jordnära smaker, nutida presentation, skapad av säsongsenliga råvaror, som ger en tydlig regional koppling. Vinnaren har gett oss en måltidsupplevelse vi sent ska glömma.

 

Wilhelm Malmqvist Å Ö 2016

 

Wilhelm Malmqvist action 2 2016

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Fakta

Vinnar Meny

Förrätt ÅÖ 2016

 Förrätt: Potatisåkern 6 port

Inkokt Potatis

6st små Birgit potatis -från Hermelins gård

1 L grönsaksbuljong

Kallpressad rapsolja -från Sänkdalens gård

Salt

 Potatiskräm smaksatt med Boxholms lagrade borgmästarost

200g skalad mjölig potatis -från Östgöta trädgårdshall

0,5 dl Östgötagrädde

100g smör -från Löts gårdsmejeri

150g Boxholms lagrade borgmästarost

Salt

 Picklad potatis

2st Birgit potatis -från Hermelins gård

5g kumminfrön

5g lagerblad

3dl vatten

2dl socker

1dl ättika

Salt

 Potatischips
2st Birgit potatis -från Hermelins gård

1L frityrolja

Salt

 Dragonolja

50g dragon

70g bladspenat

200g rapsolja

 Örtsallad

1st radicchiosallad

1st ramslök

1 ask smörgåskrasse

5g dragon

1st kruksallad

10g blandade örter 

 Grönsaksbuljong

2st morot -från Lelles morötter

3st gul lök -från Hermelins gård

2st rotselleri -från Hermelins gård

2st palsternacka -från Hermelins gård

1st purjolök -från Hermelins gård

1st vitlök -från Hermelins gård

15g nymald svartpeppar

20g lagerblad

20g timjan

 På plats:

5 cl äppelcidervinäger

Salt

 

Varmrätt:

Varmrrätt ÅÖ 2016

 

Örtstekt flankstek med smaksättningar från vårt öppna landskap

 

Örtstekt flankstek:

900g flankstek -från Bjursundsslakteri

5g paprikapulver

5g stötta fänkålsfrön

5g nymald svartpeppar

1st citron

1st vitlöksk -från Hermelins gård

5g backtimjan -från egen odling

5g lagerblad

Rapsolja till stekning -från Sänkdalens gård

Smör till stekning -från Löt gårdsmejeri

Salt

Flingsalt

 

Syrlig potatispuré:

350g skalad mjölig potatis -från Östgöta trädgårdshall

100g yoghurt -från Blåklint

100g smör -från Löts gårdsmejeri

 

Stekt silverlök:

3st silverlökar -från Hermelins gård

Vassle från yoghurten

Rapsolja till stekning -från Sänkdalens gård

Salt

 

Bakad fänkål:

4st fänkål från -Östgöta trädgårdshall

10g fänkålsfrön

450g rapsolja -från Sänkdalens gård

70g bladspenat

salt

 

Sotad morot:

6st tvättade/putsade morötter -från Lelles morötter

1st skalad silverlök -från Hermelins gård

5g gräslök

Rapsolja -från Sänkdalens gård

Salt

 

Gräslöksolja:

20g gräslök

35g bladspenat

1dl rapsolja -från Sänkdalens gård

  

Fänkåls-sky:

3kg oxsvans

3kg nötben

2st vitlökar -från Hermelins gård

5g svartpepparkorn

4st gul lök -från Hermelins gård

2st palsternacka -från Hermelins gård

1st rotselleri -från Östgöta trädgårdshall

2st morötter -från Lelles morötter

5g lagerblad

15g timjan

 

På plats:

5 dl rödvin

6 cl rödvinsvinäger

10g fänkålsfrön

Svinnet från den bakade fänkål -från Östgöta trädgårdshall