Logga in

Logga in
Godare mat - närmare dig
smaka-pa-ostgotamat_140602.jpg

Årets Östgötakock 2020- Per Oskar Jonsson

I samarbete med Mjölby stads 100 års jubileum arrangerade Östgötamat, Mjölby kommun, Svenska Kockars förening Östergötland denna tävling lördag 17 oktober. Tävlingen fick i år en annan form då tävlingen streamades för publik på webben. De tävlande kockarna hade tillgång till Dackeskolans restaurangkök i Mjölby och huvudråvarorna kom från lokala aktörer. Deltagarna fick skicka in förslag på förrätt och varmrätt och en opartisk jury med matkompetens valde ut fyra bidrag. Finalisterna var: Egide Hueber, Enjoy Bistro & Bar, Åby John Persson, Restaurang Jord, Linköping Simon Malmström, Vårdnäs Stiftgård Per Oskar Jonsson, Mjölby Stadshotell. Vinnaren med den ärofyllda titeln Årets Östgötakock 2020 är Per Oskar Jonsson Stort tack till alla medverkande!

Tävlingens förutsättningar: 

Förrätt

Du ska skapa en vegetarisk förrätt på andrasorteringsgrönsaker från Hermelins grönsaker. Råvarorna presenteras vid starten. Du bestämmer om förrätten ska vara varm eller kall. Här ställs din kreativitet och stundens improvisation på prov.

Varmrätt

Du ska skapa och skriva ett recept till en varmrätt bestående av rostas på Naturbeteskött från Östergötland samt någon form av betor och kål från Hermelins grönsaker. I övrigt är det fritt utrymme för egna råvaror i både förrätt och varmrätt men givetvis sä-songsanpassade och östgötska.

• Förrätten presenteras efter 1½ timmes arbete, varmrätten efter 2 timmars arbete.

• Du ska tillaga sex portioner av varje rätt.

• Du tillagar rätterna i Dackeskolans metodkök.

• Du kommer att ha tillgång till huvudråvarorna och vissa redskap.

• Du får själv ta med porslin och övriga råvaror.

• Du ska motivera din måltid med hänsyn till råvarornas ursprung och karaktär.

• Juryn består av meriterade kockar och personer med stort matkunnande. Vinnaren koras under eftermiddagen.

• Bedömning sker efter Svenska Kockars Förenings tävlingsregler.

• För att urvalet ska bli opartiskt skickas bilder samt tävlingsbidraget på varmrätten med din motivering på neutralt papper tillsammans med namn och kontaktuppgifter i ett förseglat kuvert.

Tävlingsledning

Thomas Collin, Svenska kockars förening Östergötland/Östgötamat

Maria Pettersson, Svenska kockars föreningÖstergötland/Riks

Jury

Maria Bremer Kock, ägare restaurang Hörnet i Vadstena

Jonas Fransen Kock, utbildad metoddomare, SKF

Louise Ridderström,  verksamhetsledare Östgötamat

Cecilia Burenby, Kommunstyrelsens ordförande, Mjölby kommun

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.