Logga in

Logga in
Godare mat - närmare dig

Pär Andersson blev Årets Östgötakock 2010

Pär är en målmedveten kock som brinner för sitt yrke, så det fullkomligt sprakar om honom.

Pär är en målmedveten kock som brinner för sitt yrke, så det fullkomligt sprakar om honom. En slitvarg som vet vad han vill, en kille som väljer sina råvaror med omsorg och lagar mat så att vanligt folk kan förstå, husmanskost på kockvis. Det som man på kockspråk brukar kalla för rena höga smaker.

Sedan två år tillbaka driver han Väderstad Centralkrog. En krog som han byggt från grunden, en krog som gör en lycklig bara man kliver innanfördörren. Pär och hans fru har skapat en restaurang där man möts av härliga varma färger, blommor och en känsla av att här vill jag verkligen äta innan man ens läst menyn. När man sedan fått njuta av Pärs kokkonst, ja Pärs mat är verkligen en konstnärs verk, då är man på de gastronomiska höjderna som man önska att alla skulle få uppleva.

 

Pärs vinnarmeny

Förrätt Soppa på citron och rosmarinrostade morötter och kålrot serveras med friterade kräftfärskost sticks.

 

 

 

 

 

Varmrätt  Nötfärs balotin(korv) med struts salami, äpplesyrat kål och en kryddig rödvinsås. Friterad färskost från Löt smaksatt med kräftor från Stein Mårdens Vilt samt en puré på jordärtskockor och King Edvard

 

 

 

Motivering Årets Östgötakock 2010

För den mest välkomponerade, smakrika och säsongsinspirerade varmrätten, där grönsaker kommit i fokus, vilket den moderna lunchgästen idag efterfrågar. Med högt yrkeskunnande har vinnaren skapat en meny med många högklassiga östgötska råvaror. Rätterna passar både som a la carte och som lunch för större sällskap!

 

Förutsättningar för årets tävling

Förrätt

Skapa och skriva ett recept till en soppa. Huvudråvaror ska vara morot och kålrot från Tåkerns Trädgård samt minst 3 valfria produkter från angiven råvarukorg.

Varmrätt

Skapa och skriva ett recept till en varmrätt bestående av nötfärs från någon av Östgötamats köttproducenter, (Ydre kött, Britta & Lennarts nära kött eller Skönero) Östgötaodlad King Edward potatis samt minst 3 valfria produkter från angiven råvarukorg.

 

Råvarukorg

Strutssalami från Vikbolandsstruts

Rapsolja från Sänkdalens Gård

King edward potatis Östgötaodlad

Hel kallrökt lax från Finnö Fisk

Naturell färskost från Löt Gårdsmejeri

Mjölk och grädde från Östgötamjölk

Torkade gröna ärtor

Kålrot från Tåkerns trädgård

Gulbeta från Tåkerns trädgård

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.