Logga in

Logga in
Godare mat - närmare dig

Fredrik Eklund

Insikt ger större njutning!

Efter att i halva mitt liv lagat mat på restaurang varav de senaste 6 åren som kock och krögare på Göta hotell i Borensberg är det en självklarhet för mig att låta årstidernas växlingar påverka råvaruutbudet i min matlagning. När vi nu också åter drar i gång den anrika Gästgifvaregården i Tjällmo är det givetvis i grunden samma tankegångar här.
Eftersom jakt är ett stort intresse för mig är det självklart ett viltrecept som jag vill lyfta fram så här års.
För mig är jakten ett lika självklart ”samlande” och tillvaratagande som svampplockning och skörd av bär och grönsaker.
En favorit är gräsand med sin fina viltsmak. Kombinerat med godsaker från trädgårdar och skogar blir det en festlig varmrätt med en unik historia kring.
 
Att i möjligaste mån välja så lokalt producerade råvaror som möjligt- gärna med eget skjutet vilt, fiskade kräftor och plockade svampar ger en trygghet både för mig och för mina gäster. Jag kan med säkerhet berätta om råvarornas ursprung och kvalité och dessutom känna en tillfredsställelse över att dessa råvaror i möjligaste mån bidragit till ett mindre slitage på vår miljö utan onödiga transporter och konstigheter i djurfoder mm.
Lokala och ursprungsmärkta råvaror har dessutom en egen unik historia vilket gör den tillagade rätten mer intressent och skapar ofta samtalsämnen både hemma och vid restaurangbordet. Maträtten får ett högre värde när man har koll på råvarans ursprung.
Insikt ger större njutning!

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.