Logga in

Logga in
Godare mat - närmare dig

Matupplevelser kring Sommen!

Tvådagarsturen startar i den vackra Ydrebygden och slutar i Boxholm i södra Östergötland.

Tvådagarsturen startar i den vackra Ydrebygden i södra Östergötland hos familjen Ydrestrand på Brostorps gård. Det är en gård som parallellt med ett traditionellt jordbruk också driver ett ostkaksbageri.

Här finns det möjlighet att beskåda ett toppmodernt kostall där korna själva bestämmer när de ska mjölkas, sova och äta. Vi kan också avnjuta den äkta hemlagade ostkakan som är en unik smakupplevelse. Förutom ostkaka görs både blå- och vitmögelostar som finns att köpa med som ett härligt matminne. På gården finns även Annikas syateljé med pärlbroderier och andra textilhantverk.

På väg ut till Torpön har vi chans att stanna hos Lena Gunnarsson på Stebbarps Gård för att handla av hennes hemgjorda sylt, marmelader och vinäger som smaksatts med hjärta och solmogna bär. Är ni sugna på glass finns också hemmagjord glass att köpa.

Vi fortsätter sedan ut på Torpön, som är en udde som går ut i sjön Sommen. Sommen är en av Sveriges förnämsta klarvattensjöar med bland annat egen art av röding vid namn Somma-röding. Väl ute på spetsen av udden stannar vi på Café Torpön och äter den berömda Torpötallriken med rökt regnbågslax som odlats i Sommen. Besök gärna Naturums permanenta utställning om Sommen.

Efter lunchen tar vi den anrika ångbåten S/S Boxholm II, som för övrigt funnits i över 100 år på sjön Sommen, till Tranås där vi besöker Päls Brunos stora skinnbutik.

När vi vimlat i sommarstaden Tranås fortsätter vi med S/S Boxholm II till samhället Sommen. Där lhittar vi Hotell Lugnalandet vackert belägen vid Sommens strand och erbjuder gourmetmiddag för alla sinnen. (Alternativt åk gamla riksväg 32, sväng höger innan järnvägsviadukten) 
 
Efter frukost åker vi vidare mot Boxholm där vi besöker Boxholms Ost som har tillverkat ost sedan slutet av 1800-talet. Vi besöker fabriksförsäljning av smaksatt gräddost och lagrad ost. I Boxholm kan vi även besöka Boxholms bruksmuseum. Till lunch besöker vi Ekebergs Värdshus där vi bjuds på östgötsk husmanskost när den är som bäst

Kontaktpersoner:
 
Brostorps Hemlagade 0140-43054, från Hestra skyltat Brostorp
Café Torpön 0140-420 41, tag höger vid Hestra vidare vänster till Torpöns camping
S/S Boxholm II 0140-146 44, 070-8658752, via sjön Sommen
Hotell Lugnalandet 0140-300 00, via sjön Sommen
Boxholms Mejeri 0142-29 33 30, väg 32
(Sommaröppet v 26-32 9.30-18.00)
Ekebergs Värdshus 0142-519 96, väg 32 södra Boxholm
Stebbarps Gårdsprodukter 0140-420 48, på väg ut mot Torpön

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.