Logga in

Logga in
Godare mat - närmare dig

Mat- och naturupplevelser

Vi följer den vackra turistvägen mot den berömda Rökstenen.

Vi följer den vackra turistvägen mot den berömda Rökstenen som varje år besöks av ca 300 000 människor. Den fyra ton tunga stenen innehåller 800 runtecken och är idag världens längsta runskrift.

På turistvägen mot Heda kyrka passerar ni rakt igenom Hillingstads Blomsterodling där Lennart och Susanne har en blomsterkiosk utmed vägen. Här ges det möjlighet att köpa och njuta av blommor. På er fortsatta väg passerar ni Heda Kyrka, som härstammar från mitten av 1100-talet, och Alvastra klosterruin nordens första cistercienserkloster.

För att njuta av den hänfyllda utsikten över Vättern är ett besök på Ombergs hjässa ett måste. Berget är mytomspunnet och ett eldorado för naturälskare. Berget är bland annat känt för sin artrikedom. 

På vägen utmed Vättern stannar ni vid Tåkerns trädgård som ligger vid den berömda fågelsjön Tåkern. Där kan familjen Granlund-Feldt erbjuda natur- och kulturvandring, som till exempel orkidévandringar, gås- och trankvällar, gökotta, gäddsafari. Varför inte handla av alla nyskördade grönsaker i gårdsbutiken.

Fulla av fantastiska naturupplevelser börjar det bli dags för lunch. Vi fortsätter norr mot Vadstena och Ladugård 206 där Staffan Linde med fru erbjuder mat i lantlig charmig miljö med den böljande Östgötaslätten som utsikt.

Efter lunch åker vi vidare till Motala där vi parkerar bilen för att kliva på någon av Göta Kanals båtar mot Borensberg. Utmed kanalen finns en rad stopp, ett måste är Värdhuset Göta Hotell där Fredrik dukar upp av traktens läckerheter. Vidare kan vi fortsätta på kanalen för att handla hantverk vid Glasbruksområde i Borensberg och diverse matprodukter på Brunneby Musteri. Musteriet har en lång historia och är mest känd för sin fina äpplecider. Nytt för i år är att Slåttergubbens surdegsbageri och Norells skorpor också finns i butiken.

Vill vi fortsätta på kanalen slutar vi vår resa vid den berömda slusstrappan i Berg. Där vi kliver på linjebuss nr 520 som tar oss tillbaka till Motala.

Kontaktpersoner:

Hillingstads Blomsterodling 0142-710 18 Från Boet mot Stora Åby, Väderstad turistvägen sväng väster vid Rökstenen.
Tåkerns trädgård 0143-241 43 Väg 50 sväng höger vid skylt Tåkerns trädgård.
Ladugård 206 0143-122 66  Följ väg 50 mot Vadstena
Motala Kanaltrafik 070-62 60 249  Väg 50 till Motala
Värdshuset Göta Hotell 0141-400 60  Via Göta Kanal
Brunneby Musteri 0141-402 04  Via Göta Kanal
Slåttergubbens surdegsbageri på Brunneby Musteri
Norells skorpor på Brunneby Muster

 

 

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.