Logga in

Logga in
Godare mat - närmare dig

Besök kustens matpärlor!

Tvådagarstur. Lammprodukter, tomatodlingar, struts, nyrökt fisk, hembakat bröd och mycket mer kan du njuta av på denna tvådagarstur längst östkusten. 

På väg in i Östergötland via väg E 22 stannar turen vid Smultronboda produkters gårdsbutik. Här möter ni Krister och Eva Lis som presenterar sina fantastiska lammprodukter, bland annat Smultronbodas lammisterband som är vida kända. Här finns också möjlighet att bekanta sig med både får och lammungar.

Innan ni svänger av E22 stannar vi vid Cafe Kårtorp där Pia driver en vägrestaurang som får en att känna sig väntad och välkommen och med råvaror från trakten skapar hon såväl fika som middagar. 

Efter förmiddagsfika med dopp åker vi vidare mot Mon Långrådna där Kristina driver tomatodling. Här kan du plocka gula tomater, ovanliga chilifrukter och körsbärstomater som fått mogna i solen och smakar gudomligt.

Vi åker vidare mot Gryt och stannar till hos Finnö Fisks nybyggda anläggning där vi möts av doften av nyrökt fisk. Här finns rökt fisk, gravat och sillinläggningar till försäljning.

Därefter åker vi till Gryts Varv Hotell & Konferens där Niklas Hellsing har dukat upp en skärgårdslunch på nyfångad fisk och hembakat bröd. Mätta och belåtna åker vi till Fyrudden där båten som ska ta oss till Harstena väntar. På ön Harstena avnjuter vi eftermiddagskaffet med Östersjön som vy och om vädret tillåter njuter vi några timmar på denna vackra ö.
Åter tillbaka på fastlandet övernattar vi hos Niklas Hellsing på Gryts Varv Hotell & Konferens för att nästa dag åka vidare till Krogersbo Getgård där Katarina tar emot och låter oss smaka Östergötlands bästa fetaost.

Efter en visning bland getter och killingar åker vi sedan till Vikbolandet och dess strutsfarm. Niklas ger oss en guidad tur på gården och därefter äter vi grillad struts. Vill vi istället uppleva småstadsidyll tar vi E 22 direkt till Söderköping där besöker vi Bondens Creperie och Lanthandel som ligger mitt i staden vid Göta Kanal.

Vill vi dessutom passa på att njuta av den Östgötska skärgården ska vi göra ett besök hos Petra och Mattias som driver Mons Skärgårdskrog i S:t Annans skärgård. Efter många sinnesupplevelser slutar dag två på Mauritzbergs slott där vi får en slottsvandring och middag på slottet. För golfentusiasten finns även en niohåls golfbana.

Kontaktpersoner:

Smultronbodaprodukter 0493-710 22, E 22 vid Edsbruk
Cafe Kårtorp 0123-300 87, E  22 strax innan avfarten mot Valdemarsvik
Mon- Tomater 0123-310 24
Finnö-Fisk 0123-405 88, åk igenom Valdemarsvik mot Gryt. Sväng av vid Finnö Fisk.
Gryts Varv Hotell & Konferens 0123-128 06, fortsätt mot Fyrudden, se skylt.
Fångö Taxi 0123-410 56, 070-839 22 36, Fyrudden  
Krogersbo Getgård 0123-230 18, från väg 210 mot Rullerum, höger vid Sätterbo, se skyltning Krogersbo
Vikbolandetsstruts 0125-100 29, mot Stegeborg efter färd med färja åk mot Östra Ny, vid Ö Ny tag till höger och fortsätt till Häradshammar. Åk ca 8 km och ta till höger vid Vånga.               
Mauritzbergs Slott 0125-501 00, fortsätt till Häradshammar, väg 209 mot Norrköping, se skyltning Mautitzberg.
Bondens Creperie och Lanthandel 0121-105 42, vid kanalen i Söderköping
Mons Skärgårdskrog 0121-511 33, tag väg 210 från Söderköping mot S:t Anna och Norra Finnö, tag därefter vänster vid skylt

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.