Alldeles utanför den charmiga lilla sjöstaden Borensberg, där Östergötlands vackra slätter möter Göta kanal ligger Brunneby Musteri. Året var 1941 när lantbrukaren och entreprenören Carl-Gösta Kjellin började pressa äpplen på Brunneby Gård. Han lade samtidigt grunden till familjeföretaget Brunneby Musteri som nu drivs av nästa generation, Gunnar Kjellin och Eva Ronström.
En liten press köptes in och riggades upp i källaren i herrgården och de första äpplena mustades. Intresset för att förädla frukt visade sig vara stort och kundkretsen ökade snabbt. Många efterfrågade saft och juice och Carl Gösta började pressa svarta vinbär, jordgubbar, hallon, körsbär, blåbär och rabarber.
Idag fortsätter tillverkningen i Carl Göstas anda med pressning av frukt och bär från odlare
och privata trädgårdar. Nästan alla sorters nordiska frukter och bär, vilda som odlade förädlas på Brunneby. Musteriet är en stor tillgång för frukt- och bärodlare i Norden.
Produktionen består av juice, saft, sylt, gelé, mousserande drycker, marmelad och olika
specialprodukter.
På musteriet pressas även äpplen från Åland och Danmark de skickas tillbaka i förädlad form av äpplemust och cider.
I vår fina Gårdsbutiken finns förutom Brunnebys eget sortiment ett stort urval av lokalproducerat mathantverk och andra delikatesser. En presentkorg från Brunneby är en uppskattad present för varje tillfälle.